Volledig scherm
Het Apeldoorns kanaal stroomt onder de A50 door © Cees Baars

Bevaarbaar Apeldoorns Kanaal niet haalbaar

HATTEM/HEERDE - Het Apeldoorns Kanaal wordt niet in zijn geheel bevaarbaar gemaakt. De stuurgroep Veluwekroon concludeert dat het te duur is om het 'vijfde en zesde pand' bevaarbaar te maken. Met name het geschikt maken van de Hezenbergersluis brengt te hoge structurele kosten met zich mee.

De provincie Gelderland, de gemeenten Hattem en Heerde, Waterschap Vallei en Veluwe en Rijkswaterstaat betreuren de uitkomst.

Er is gekeken naar de optie met vaste bruggen en een beweegbare sluis, hoe kosten voor de bediening verlaagd konden worden en of partijen onderling tot een kostenverdeling konden komen. "Alles overziend aan het eind van dit proces, concludeert de stuurgroep Veluwekroon dat de ambities op dit moment niet haalbaar zijn", stelt gedeputeerde en voorzitter van de stuurgroep Josan Meijers. "Ook bij ons overheerst grote teleurstelling. De afgelopen jaren heeft iedereen grote inspanningen geleverd en dan blijkt het toch niet te kunnen."

Met het saneren van de zwaar verontreinigde kanaalbodem en de herinrichting van de oevers en de aangrenzende parken en straten tussen Heerde en de Bonenburgersluis is het gebied er al enorm op vooruitgegaan, stelt de provincie. De stuurgroep wil onverminderd verder met het lopende project Beleef het Apeldoorns Kanaal. Hierin werken alle overheden, ondernemers en belangenvertegenwoordigers langs het hele kanaal aan activiteiten die op korte termijn voor meer levendigheid langs het kanaal zorgen.

Veluwe