Na de verhuizing is de ijsbaan in Elburg gisteren voor het eerst geopend. Noé uit Elburg test het op de dubbele ijzers uit.
Volledig scherm
Na de verhuizing is de ijsbaan in Elburg gisteren voor het eerst geopend. Noé uit Elburg test het op de dubbele ijzers uit. © Vakfoto Van Der Beek

Bijna overal schaatsen op de Veluwe

Het koude winterweer van de afgelopen week heeft ervoor gezorgd dat er op de Veluwe de afgelopen dagen, en in de meeste gevallen ook vrijdag en zaterdag nog, veel schaatsbanen zijn geopend. Bijna alle mogelijkheden in het noorden van de Veluwe zijn inmiddels beschikbaar, alleen de banen in Heerde en Vaassen zijn nog de uitzonderingen op de regel.

De kans dat de banen in Heerde en Vaassen nog open gaan het komende weekend lijkt heel klein. ‘De harde wind heeft er voor gezorgd dat er nog stukken van de ijsbaan open liggen. Een klein gedeelte heeft maar een ijsvloer van 5,5 cm en kraakt en piept aan alle kanten. Het is onverantwoord’, meldde IJsclub Vosbergen uit Heerde donderdag op social media. Vrijdag voegde de club er nog aan toe dat er geen verandering was in de ijsvloer. ,,Het is waardeloos, maar het ziet er niet goed uit”, weet voorzitter Marcel van Buul vrijdagmiddag. ,,Het moet verantwoord zijn en dat is het niet. Moeder natuur heb je niet in de hand.”

Een geluk bij het ongeluk is dat er wel een alternatief is. Pony Club De Schaapskooiruiters, gelegen tussen Heerde en Wapenveld in, heeft een buitenbak onder water gezet en daar kan sinds woensdag geschaatst worden. De entree voor de circa 3.000 leden van Vosbergen voor die locatie is gratis. ,,Dat is gelukkig een mooi alternatief”, aldus Van Buul.

Onbetrouwbaar

Ook in Vaassen kunnen ze de natuur niet beïnvloeden. ‘Helaas moeten we vaststellen dat het ijs momenteel te onbetrouwbaar is om veilig te kunnen schaatsen’, meldt de ijsbaan vrijdagmiddag op Facebook. Ook daar gooit de hard wind roet in het eten. ‘Gezien de invallende dooi vanaf morgen verwachten wij niet dat de ijsbaan nog open zal gaan komende dagen.’

De andere ijsbanen op de Veluwe zijn inmiddels wél geopend. Na onder meer Elburg, Emst, Epe, Hattem, Hulshorst, Nunspeet, Oldebroek, Veessen, Wapenveld en Wezep-Hattemerbroek eerder deze week, kan er deze vrijdag voor het eerst deze winterperiode geschaatst worden op ’t Harde en in Doornspijk.

  1. Het belang van de dorpsclub komt pas in deze tijden aan het licht
    PREMIUM
    CORONA

    Het belang van de dorpsclub komt pas in deze tijden aan het licht

    Het is bijna drie maanden geleden dat de bal in het amateurvoetbal voor het laatst rolde. De wedstrijddagen worden ontzettend gemist. Niet alleen door de voetballers, ook door de supporters. Die van WZC Wapenveld en SV 't Harde maakten een mooi seizoen door in de vierde klasse D. Hoe teleurgesteld ze ook waren over het besluit van de KNVB, ze hebben er alle begrip voor. ,,Er zijn pijnlijkere zaken dan een potje voetbal.''

Veluwe