Volledig scherm
PREMIUM
Josephine Woltman Elpers met de paarden Hamir en Aaike (rechts), die een belangrijke rol speelden in het leven van Lisan. Hamir staat ook op de voorkant van het boek. © Henri van der Beek

Boek over veel te jong overleden Lisan uit Wapenveld biedt troost en steun

De Wapenveldse Lisan de Haan-Roseboom overleed twee jaar geleden na een kort, maar hevig ziekbed. Ze moest haar ongeboren dochter Lauren opgeven, maar regisseerde ook haar uitvaart vanaf haar sterfbed. Die dag bracht ze de Wapenveldse gemeenschap bijeen. Vriendin Josephine Woltman Elpers komt op de sterfdatum met een boek dat het verhaal vertelt van een sterke vrouw, die niet ouder mocht worden dan 29.

De nabestaanden van Lisan wilden graag haar ingrijpende, maar ook inspirerende verhaal delen en nodigden twee jaar geleden de Stentor uit om de uitvaart bij te wonen. Vanuit de plaatselijke manege werd Lisan die koude decemberdag met paard en wagen naar haar laatste rustplaats gebracht. Exact twee jaar later brengt vriendin Josephine Woltman Elpers (44) een boek uit: Afscheid van Lisan - De kracht van vriendschap.

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe