Burgemeester Jacqueline Koops van Heerde stopt vanwege naweeën corona
updateJacqueline Koops (50) stopt per direct als burgemeester van de gemeente Heerde. Ze was eerder dit jaar ernstig ziek van het coronavirus en is daar nog steeds niet van hersteld. Lijdzaam moest ze toezien hoe corona in haar gemeente een ramp veroorzaakte.
Delen per e-mail
Bijna zes maanden nadat burgemeester Jacqueline Koops werd geveld door corona blijft het virus haar achtervolgen. Haar conditie is op dit moment nog te slecht om op volle kracht burgemeester van Heerde te zijn. En dus legt ze haar functie neer. Daarmee is Koops - voor zover bekend - de eerste burgemeester van Nederland die vanwege corona noodgedwongen aftreedt.
Pijn in het hart
Donderdag maakte ze haar aftreden via een brief aan de gemeenteraad bekend. ‘Met pijn in het hart deel ik u mee dat ik mijn functie neerleg en de minister zal verzoeken mij ontslag te verlenen’. Dit doet ze na een ‘zorgvuldige en moeilijke afweging’ en ‘in het belang van de mooie gemeente Heerde’.
Koops is lid van de ChristenUnie en was sinds februari 2019 burgemeester. Half maart werd ze plotseling ernstig ziek. ,,Ik had ineens geen smaak meer, mijn eetlust was verdwenen en ik voelde me heel akelig. Ik dacht bij mijzelf: wat is dit? Gezien de incubatietijd heb ik het coronavirus waarschijnlijk begin maart opgelopen”, zei ze eerder tegen de Stentor.
Anderhalve week wist Koops door te werken, op veel paracetamol. Maar toen ze hoge koorts kreeg, meldde ze zich half maart ziek. ,,Ik heb een avond gehad dat ik dacht: ik kan zo wegzakken. Toen zei ik tegen mijn vriend: als het niet goed gaat, moet je 112 bellen. Dat was echt het dieptepunt.”
Sluipmoordenaar
Terwijl burgemeester Koops noodgedwongen thuis op bed lag, raasde het virus als een sluipmoordenaar door Heerde. Corona zaaide dood en verderf. Lijdzaam moest Koops toezien hoe zestig tot tachtig inwoners stierven. Alleen al in verpleeghuis Brinkhoven in het centrum van het dorp overleed een derde van de zeventig bewoners. Het maakte Heerde tot een van de zwaarst getroffen corona gemeenten van Nederland.
Die situatie greep Koops enorm aan. Het gevoel machteloos te staan bezorgde haar veel frustratie. ,,Als de bevolking lijdt, lijd ik mee”, zei ze eind april in een interview met deze krant. ,,Ik woon aan de rand van het dorp, vlakbij de begraafplaats. Bijna dagelijks komt er een rouwstoet langs, soms wel twee keer per dag. Wat een gemis en wat een verdriet. De pijn en de heftigheid is groot.’’
Enorme terugslag
Na een maand waarin ze werd vervangen door loco-burgemeester Jan Berkhoff ging ze in april weer aan het werk. Eerst voorzichtig en vanaf juni voltijds. Maar het kwam te vroeg. Vrijwel direct kreeg Koops een enorme terugslag en moest ze haar taken wederom tijdelijk neerleggen. Inmiddels is duidelijk dat ze een langdurig en intensief revalidatietraject gaat volgen.
Koops vindt dat ze hierdoor niet langer burgemeester kan blijven. Heerde verdient in haar ogen een vitale burgemeester die zich onbelemmerd en vol energie kan inzetten voor de gemeente. ‘Mijn conditie laat het niet toe om mijn taken te hervatten en de verwachting is helaas dat dit tenminste nog een half jaar kan duren’.
Vervelende situatie
ChristenUnie-raadslid Jan Tuinman noemt de situatie ‘enorm vervelend’. ,,Vooral voor Koops als persoon, maar ook voor de gemeente. Dit had je een half jaar geleden niet kunnen bedenken. Het overkomt veel mensen in deze tijd. Zeker hier in Heerde zijn we zwaar getroffen door corona. Alleen staat het ambt van burgemeester nogal in de openbaarheid. Het is allemaal heel vervelend.”
De taken van Koops worden voorlopig waargenomen door eerste locoburgemeester Wolbert Meijer, die afgelopen voorjaar óók geveld was door corona. Samen met de Gelderse commissaris van de koning John Berends gaat Heerde op zoek naar een waarnemend burgemeester.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nu college gehalveerd is door ziekte, leidt Jan Berkhoff Heerde in crisistijd: ‘Gezondheid is hoogste goed’
Nu burgemeester Jacqueline Koops-Scheele ziek thuis zit en ook wethouder Wolbert Meijer geveld is door ziekteverschijnselen van corona, neemt Jan Berkhoff de honneurs waar in Heerde. Hoe leidt de tweede locoburgemeester, die zelf onlangs ernstig ziek was, de gemeente in deze tijd van crisis? -
PREMIUMvideo
Burgemeester Heerde wil monument: ‘Corona-nabestaanden moeten we letterlijk een plek geven’
Corona trof Heerde ongenadig hard. Tientallen inwoners overleden inmiddels door het virus. ,,Ik wil de nabestaanden een monument geven en een herdenkingsbijeenkomst”, zegt Jacqueline Koops-Scheele, burgemeester van Heerde. ,,Uit onderzoek blijkt dat dat helpt in verwerking van groot leed.” -
Video, update
Burgemeester Koops van Heerde krijgt fysieke terugslag na corona en legt taken deels neer
Burgemeester Jacqueline Koops (50) van Heerde revalideert de komende periode. De gevolgen van corona maken haar het volledig werken onmogelijk. Ze legt daarom een deel van haar taken weer neer. -
PREMIUM
Druk op zorg in Gelderland nog altijd gigantisch: militairen moeten langer bijspringen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen mag dan zijn afgenomen, de druk op de zorg in Noord- en Oost-Gelderland is volgens Ton Heerts nog altijd enorm groot. ,,We zitten echt aan de max van wat we kunnen.” -
PREMIUM
Dodental Heerde loopt op tot 47: ‘We betalen een hoge tol voor de hechte gemeenschap die we zijn’
Het dodental in de gemeente Heerde loopt in rap tempo op, volgens de laatste schattingen zijn inmiddels 47 mensen aan corona overleden.
-
PREMIUM
De dood kwam als een sluipmoordenaar in Heerde. Het begon met een kopje koffie
Brabant leed, maar nergens zijn meer mensen besmet geraakt met corona als in Heerde. Zestig tot tachtig mensen stierven. Het Gelderse plaatsje - ver van Brabant - voelde zich onaantastbaar. Maar nu heerst er dood en rouw in het dorp dat de meeste coronabesmettingen van het land heeft. Een reconstructie. -
PREMIUMdocumentaire
Het verdriet van Heerde: ‘Waren we maar niet zo gek met elkaar, dan deed het ook niet zo pijn’
Verslaggevers Maaike de Glee en Alice van Eijk wonen allebei in Heerde. Van dichtbij zien ze hoe genadeloos het coronavirus toeslaat in hun dorp. Hoe kon dat gebeuren, wat doet dit met de inwoners, hoe gaan zij om met dit drama? Voor de Stentor-documentaire ‘Het verdriet van Heerde, hoe corona het leven in een dorp beheerst’ gaan ze op zoek naar antwoorden. -
PREMIUMVideo
Burgemeester Heerde zat ziek thuis tijdens corona-uitbraak: ‘Ik heb nagedacht over de dood’
Burgemeester Jacqueline Koops van Heerde lag wekenlang ziek thuis met corona. Machteloos moest ze toezien hoe dit dodelijke en besmettelijke virus genadeloos toesloeg in haar gemeente. Deze week pakte ze voorzichtig de draad weer op.