Volledig scherm
Fré Hogenbirk. © archieffoto Henri van der Beek

‘Dorpshuisman’ Fré Hogenbirk haalde koning Willem-Alexander naar Heerde en krijgt nu de zilveren Erepenning

Fré Hogenbirk heeft donderdagavond de zilveren Erepenning van de gemeente Heerde ontvangen. Hij krijgt deze onderscheiding voor het werk dat hij heeft verzet voor het Dorpshuis, waarbij hij al sinds 1993 is betrokken.

Hogenbirk kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Koops-Scheele, tijdens de viering van het 50-jarige bestaan van de ‘Vereniging tot oprichting, instandhouding en exploitatie van een dorpshuis te Heerde’.

Het college van burgemeester en wethouders van Heerde heeft besloten om de erepenning uit te reiken aan Hogenbirk voor zijn bijzondere verdiensten voor de gemeente Heerde, in het bijzonder voor het Dorpshuis. In 1993 heeft hij een doorlichting van het Dorpshuis uitgevoerd en is met belangrijke aanbevelingen gekomen. Van 1994 tot en met 2003 was hij voorzitter van het Dorpshuis en heeft hij onder meer het geld bij elkaar gebracht om een renovatie van de foyer en de grote zaal uit te kunnen voeren.

De Heerd

Vanaf 2011 was Hogenbirk bij het Dorpshuis betrokken in de periode dat het oude Dorpshuis werd verkocht en de vereniging een nieuw onderdak vond in De Heerd. Hij heeft volgens de gemeente Heerde een heel belangrijke hand gehad in de inrichting door het geld hiervoor bij elkaar te brengen uit private en publieke bronnen. Verder wist hij koning Willem-Alexander naar Heerde te halen voor de opening van De Heerd. Sinds 2018 is hij penningmeester van het nieuwe Dorpshuisbestuur.

Daarnaast is Fré Hogenbirk al jarenlang één van de drijvende krachten achter het theaterprogramma en de promotie daarvan.

De Erepenning wordt toegekend aan personen die wegens uitzonderlijke verrichtingen speciale uitstraling geven aan de gemeente Heerde en/of bijdragen aan de promotie en/of het imago van de gemeente Heerde. De penning, aan een lint in de kleuren van de Heerder vlag, wordt ook uitgereikt aan mensen die 25 jaar of langer in het gemeentebestuur hebben gediend.

Veluwe