Volledig scherm
De aanblik van Veessen, vanaf de IJssel. © Henri van der Beek

Dorpsraad van Veessen en Vorchten wil niet langer ‘in oprichting’ zijn

Het aantal onderwerpen waar de Dorpsraad Veessen/Vorchten zich mee bezig houdt, wordt steeds groter. Maar na vijf jaar staat nog steeds ‘in oprichting’ achter de naam. In de komende periode wordt duidelijk of de Dorpsraad doorgaat of - onverhoopt - stopt. 

Een enquête is verspreid onder een kleine duizend gezinnen in de plattelandsstreek. Via de vragenlijst kunnen inwoners aangeven of de Dorpsraad definitief moet blijven, in welke vorm en wat belangrijke onderwerpen zijn waarmee de leden zich moeten bemoeien. ,,Het draagvlak lijkt er te zijn”, concludeert Paul Jansen op basis van de tot nu toe binnengekomen enquêtes.

Draagvlak

De leden willen zekerheid voor de toekomst. ,,Op dit moment houden we ons vooral bezig met onderwerpen die personen naar voren brengen", zegt Jansen. ,,In de toekomst willen wij meer. Er is een visie opgesteld, maar die delen wij nog niet. Eerst willen we weten of er draagvlak is voor de Dorpsraad en onze ideeën. Dat we het niet voor alleen twee gezinnen in Veessen doen...”

Hij merkt dat de gemeente Heerde behoefte heeft aan een centraal aanspreekpunt voor wat er leeft op het platteland langs de IJssel. Dat heeft onder meer te maken met de nieuwe wetten, waarin is vastgelegd dat inwoners meer bij besluiten betrokken moeten worden. Jansen: ,,Wij zijn bekend met alles en weten net iets beter wat speelt op het platteland.”

Succesvolle verbeteringen

Een belangrijk onderwerp zijn de wegen in de streek, vindt Jansen. ,,Op een aantal plekken is toch sprake van achterstallig onderhoud.” Als het aan hem ligt komt dat in een rijtje met succesvolle verbeteringen, zoals de openbare verlichting in Veessen en het opgeknapte mfc De Noord.

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe