Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Eten ruilen voor een fiets? Het kan binnenkort in Heerde

Soep ruilen voor een fiets of overgebleven speelgoed voor een trui. Het kan vanaf 9 november in Heerde. De gemeente is de landelijke proeftuin voor de app GIVO. Het doel is hergebruik van spullen, zonder dat er geld voor wordt gegeven.

Oftewel: geldloos betalen, zoals de Veluwse gemeente het omschrijft. ‘We leven in een geldeconomie. Er is een enorme overvloed aan spullen en menselijke energie', legt Heerde uit. ‘Met de app kunnen we onze overvloed aan producten en diensten met elkaar ruilen, zonder dat dit geld kost.’ 

De gemeente ziet de app als een middel om circulair te worden door minder grondstoffen te gebruiken.

Meer steden

De proef start op zaterdag 9 november. Heerdenaren kunnen de app drie weken lang testen. Daarna worden de ervaringen geanalyseerd. Waarschijnlijk wordt GIVO in het voorjaar in meer steden uitgebreider getest.

GIVO is een nieuwe app. Het Zutphense bedrijf SocialTec begon ermee in april. De onderneming won in september de Sociale Innovatieprijs van Asito. Die werd uitgereikt tijdens de Duurzame Dinsdag in de Tweede Kamer in Den Haag.

  1. Zwolse huisarts zoekt naar verborgen coronadoden: ‘RIVM-cijfers zijn incompleet, maar die van ons ook’
    PREMIUM

    Zwolse huisarts zoekt naar verborgen coronado­den: ‘RI­VM-cij­fers zijn incompleet, maar die van ons ook’

    De Zwolse huisarts Marco Blanker zoekt uit hoeveel mensen er aan corona zijn overleden, zonder dat ze getest zijn. Deze doden worden niet vermeld in de RIVM-cijfers – waarin alleen positief geteste sterfgevallen voorkomen – en worden daarom ook wel de ‘verborgen coronadoden’ genoemd. Uit eerste onderzoek onder huisartsen bleek eerder al dat het om honderden patiënten gaat.

Veluwe