Volledig scherm
Het gemeentehuis van Heerde © Commons. wikipedia.org

Gemeente Heerde zet nog meer in op duurzaamheid

HEERDE - De gemeente Heerde scoort goed als het gaat om duurzaamheid. En dat kan nog beter worden na het unaniem aannemen van een motie van de D66/GL en PvdA. Opzet is inwoners actief te informeren over subsidiemogelijkheden en te onderzoeken of men een revolverend fonds op kan zetten voor lokale energie- en klimaatprojecten. De motie, ondersteund door de PvdA, is unaniem door de raad aangenomen.

En dat op het moment dat bekend werd dat de gemeente Heerde op de gemeentelijke duurzaamheidsindex op de 59ste plaats staat van de bijna 400 gemeenten. Als het gaat om milieu en energie staat Heerde zelfs binnen de top 10 op een negende plek. Door het uitvoeren van de motie krijgen inwoners straks inzicht in de subsidiemogelijkheden die er zijn. En dat kan aardig oplopen, zo heeft Erik Mateman (CDA) becijferd: "Per huishouden is een subsidie van 300 tot 500 euro mogelijk".

Energiezuinig
Lokale projecten zouden gesteund kunnen worden door een 'revolving fund'. Hieruit kunnen tegen gunstige voorwaarden projecten gefinancierd worden. Dat kan gaan om nieuwe initiatieven maar ook om investeringen door verenigingen en stichtingen om hun complexen energiezuinig te maken.

Het college is gevraagd om in het tweede kwartaal van 2017 met de eerste resultaten te komen. Uiteindelijk doel is om de gemeente Heerde energieneutraal te maken.

Veluwe