Grote brand bij Bolletje in Heerde snel onder controle

UPDATE | VIDEOBij de fabriek van Bolletje in Heerde heeft woensdag rond het middaguur een grote brand gewoed. Het dak van een hal stond in brand, vermoedelijk door werkzaamheden van dakdekkers. Binnen een uur klonk het sein brand meester. Een persoon moest door ambulancemedewerkers worden gecontroleerd omdat hij rook had ingeademd. 

Het bedrijf aan de Zwolseweg in Heerde werd vanwege de brand grotendeels ontruimd. Diverse medewerkers met haarnetjes op stonden buiten op het fabrieksterrein. De brand zat volgens de VNOG tussen de dakdelen en is vermoedelijk ontstaan door werkzaamheden op het dak. De stalen dakdelen werden door de brandweer losgehaald. Bij de fabriek waren geen vlammen te zien, wel was er sprake van veel rookontwikkeling in de fabriekshal. 

De tankautospuiten van Heerde en Wapenveld kwamen ter plaatse, alsmede een waterwagen. Ook werd een hoogwerker ingeschakeld. Om iets voor 12 uur werd er opgeschaald van middelbrand industrie naar grote brand.

Productie

Nadat de brand onder controle was, heeft de brandweer de fabriekshal geventileerd en controleerde ze de verdere dakconstructie. Tijdens de brand werden alle productielijnen in de fabriek stilgelegd. Het is nog niet duidelijk wanneer de werkzaamheden in Heerde kunnen worden hervat. ,,We zijn nu aan het kijken hoe we de schade aan het dak kunnen herstellen’’, zegt manager commercie Geert-Jan Zandbergen van Bolletje. Hij bevestigt ook dat één van de medewerkers door ambulancepersoneel nagekeken moest worden. ,,Hij was wat kortademig, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.’’

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Brand bij Bolletje in Heerde. © News United/Stefan Verkerk

In Heerde waren op het moment van de brand zo’n zeventig mensen aan het werk. Toevallig lag de lijn onder de brandhaard woensdagochtend al stil. In het deel aan de andere kant van de fabriek kon kort na de brand alweer gewerkt worden. ,,En ook op onze locatie in Almelo wordt gewoon geproduceerd’’, zegt Zandbergen. ,,Bovendien hebben we voldoende voorraden.’’ De brand zal - met andere woorden - niet leiden tot lege schappen in de supermarkten. ,,Dat is niet de verwachting.’’

  1. Hoogleraar: Bomenkap is niet oorzaak van het verdwijnen van bos, maar de Natuurwet
    PREMIUM

    Hoogleraar: Bomenkap is niet oorzaak van het verdwijnen van bos, maar de Natuurwet

    Er zijn kritische kanttekeningen te plaatsen bij de petitie van duurzaamheidsorganisatie Urgenda en zestig natuurorganisaties om een verbod in te stellen op grootschalige bomenkap, aldus hoogleraar bosecologie en bosbeheer (Wageningen Universiteit) en adviseur bij Staatsbosbeheer Frits Mohren. Dat Staatsbosbeheer haar eigen beleid nu onder een vergrootglas legt, noemt Mohren desondanks ‘verstandig’. ,,Maar de reguliere houtkap is van een heel andere orde van grootte dan nu wordt voorgespiegeld.”

Veluwe