Hé, er loopt een zwijn door mijn dorp! (En hoe je dat voorkomt)

videoZe lopen tussen huizen, wroeten in tuinen, woelen bermen om alsof ze in de bewoonde wereld thuishoren. Vervelend want het botst letterlijk en figuurlijk tussen ons en wilde zwijnen. Maar hoe houd je ze in het bos? Met landscapes of fear, zeggen deskundigen. Jaag ze angst aan waar je ze niet wilt hebben. Dan blijven ze wel weg.  

Heel Nederland zag het filmpje van het ‘paniekzwijn’ dat in de bebouwde kom van Heerde vlak voor een auto de weg over rent, langs een huis. Het zat met soortgenoten in een perceel mais dat werd geoogst. 

Het gaat om deze beelden, ze gingen viraal via tal van Nederlandse media:

En voor wie denkt dat een zwijn ín Heerde een uitzondering is:

Kudde

Wilde zwijnen in een dorp: een uitzondering is het niet eens meer op de Veluwe. Ermelo zag de borstelige beesten in het dorp, net als Epe, Hoenderloo, Beekbergen en andere dorpen op de Veluwe. Wapenveld heeft zelfs zijn ‘eigen’ kudde die regelmatig de grasmat van het Stationspark omwroet. 

Wekker

,,Ze komen daar vandaan’’, zegt een vrouw die haar hondje uitlaat. Ze wijst naar de overkant van de drukke doorgaande weg tussen Hattem en Heerde. Bewoners van het woonzorgcentrum aan de rand van het Stationspark zetten soms zelfs de wekker op ‘vroeg uit de veren’ om ze te kunnen zien.

Veluwe