Een van de eerste bedrijven op het H2O-bedrijvenpark bij Hattemerbroek.
Volledig scherm
Een van de eerste bedrijven op het H2O-bedrijvenpark bij Hattemerbroek. © Google Streetview

Heerde en Hattem krijgen H2O-afrit in ruil voor onderzoek naar herindeling

De A28 krijgt een op- en afrit bij bedrijventerrein H2O in Hattemerbroek, dankzij een extra geldinjectie van de provincie Gelderland. 

De gemeente Oldebroek, de provincie Gelderland en Rijkswaterstaat hebben eind vorig jaar overeenstemming bereikt over het noordwaarts verplaatsen van de op- en afrit van de A28. Dat is handig voor bedrijventerrein H2O. De nieuwe op- en afrit moet aangelegd worden ter hoogte van de Voskuilerdijk 

Maar in ruil voor de bijdrage van de nog benodigde 3,9 miljoen euro stuurt de provincie een ‘verkenner’ naar de Noord-Veluwse gemeenten om te kijken hoe met name Heerde, Hattem en Epe nauwer kunnen gaan samenwerken. Deze voorwaarde stelt de provincie omdat ze vindt dat de samenwerking tussen de gemeenten bij grote regionale projecten zoals bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van het bedrijventerrein H2O niet goed is verlopen. Dat schrijven Gedeputeerde Staten in een brief aan de Provinciale Staten die deze periode door de betrokken gemeenteraden besproken wordt. De samenwerking van de gemeenten Heerde, Hattem en Oldebroek voor H2O kwam onder druk te staan mede door de economische crisis en tegenvallende grondverkopen.

Volgens burgemeesters Fred de Graaf van Heerde en Jan Willem Wiggers van Hattem gaat het niet om een keiharde ‘ruil’ van de provincie waarbij er een verkenner moet komen om het extra geld voor de oprit te krijgen. Maar wel wordt er dus onderzocht of er mogelijkheden zijn voor herindeling of fusie tussen gemeenten. 

Herindeling

De burgemeesters hebben deze week vragen hierover beantwoord van raadsleden in de commissievergaderingen in de gemeenten Hattem en Heerde. Volgens Wiggers beperkt de taakopdracht van de verkenner zich niet alleen tot Hattem en Heerde en Oldebroek. ,,Hij gaat ook buurten in Elburg en Epe en mogelijk in Nunspeet. Of daar het woord herindeling gaat vallen, dat zullen we zien tegen die tijd”, meldde Wiggers aan de Hattemse commissie. Wiggers liet verder weten dat hij blij is met de deal met de provincie. 

De drie  H2O-gemeenten hebben de provincie om hulp gevraagd omdat er niet voldoende geld is om de gewenste aansluiting van de snelweg te verplaatsen van de huidige plek in Wezep naar iets verder noordelijk richting het verkeersplein Hattemerbroek. Nadat GS in 2013 al eens 5 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld, gaat het nu om nog eens 3,9 miljoen euro. GS willen de aanleg van de aansluiting zelf gaan uitvoeren, om er zo voor te zorgen dat het werk voldoet aan de standaarden die de provincie hanteert. De drie gemeenten die samen het bedrijventerrein hebben ontwikkeld moeten elk afzonderlijk garant staan voor een miljoen euro voor de aanlegkosten van de aansluiting.

De raad Heerde heeft al gezegd akkoord te gaan. Ook al omdat men geen keus heeft. ,,Dit is het aanbod van de provincie en het is graag of niet", aldus burgemeester de Graaf. Waarmee hij duidelijk maakte dat er aan het voorstel van de provincie niet te sleutelen valt. 

Geen voorwaarden

Burgemeester Fred de Graaf benadrukte dat de gemeenteraden betrokken zullen worden bij de aanstelling van en de opdracht aan een verkenner en er geen voorwaarden vooraf gesteld worden. In Hattem wordt in de komende raadsvergadering van 17 september verder gepraat over het financiële aanbod van de provincie Gelderland. De raadscommissie in Oldebroek spreekt op 13 september over het voorstel van de provincie. 

  1. Het belang van de dorpsclub komt pas in deze tijden aan het licht
    PREMIUM
    CORONA

    Het belang van de dorpsclub komt pas in deze tijden aan het licht

    Het is bijna drie maanden geleden dat de bal in het amateurvoetbal voor het laatst rolde. De wedstrijddagen worden ontzettend gemist. Niet alleen door de voetballers, ook door de supporters. Die van WZC Wapenveld en SV 't Harde maakten een mooi seizoen door in de vierde klasse D. Hoe teleurgesteld ze ook waren over het besluit van de KNVB, ze hebben er alle begrip voor. ,,Er zijn pijnlijkere zaken dan een potje voetbal.''

Veluwe