Volledig scherm
Burgemeester Fred de Graaf (links) van Heerde met zijn Balver collega Mühling. © eigen foto

Heerde hecht nog altijd waarde aan de stedenband met het Duitse Balve

Terwijl diverse steden de afgelopen jaren hun buitenlandse stedenbanden hebben verbroken, maakte Heerde zaterdag een groot nummer van de 40-jarige samenwerking met het Duitse Balve. 

Burgemeester Fred de Graaf van Heerde ondertekende met zijn Duitse collega Mühling zelfs een oorkonde om opnieuw te bevestigen dat ze waarde hechten aan het partnerschap. In zijn toespraak in het Duitse Sauerland legde De Graaf uit waarom: ,,Zeker in de huidige geopolitieke situatie is het belangrijk om over grenzen heen te blijven kijken. Wij leven in een tijd waarin internationale relaties, die in de afgelopen decennia in Europa zijn opgebouwd, onder druk komen te staan door een toenemend nationalisme, discussies over de migratiepolitiek en een onvoorspelbare Amerikaanse president die de eenheid in Europa im Frage stelt", zei De Graaf over Donald Trump.

Belangrijk

,,Juist nu is het daarom belangrijk om elkaar vast te houden", vervolgde De Graaf, ,,samen te werken en solidariteit te tonen. Want alleen redden we het niet in Europa." Zijn Duitse collega gaf in zijn toespraak ook aan stedenbanden belangrijk te vinden voor de eenheid in Europa.

De festiviteiten rondom het partnerschap vonden plaats tijdens het Balver Stadtfest. Behalve de burgemeester beklommen diverse Heerdenaren het podium. Zo waren er optredens van muziekvereniging Soli Deo Gloria, dansgroep Switch, koor De Mannen en streetband De Hessenblazers.

(verhaal gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
De Hessenblazers in het Duitse Balve. © eigen foto

In totaal reisden zo'n 130 mensen vanuit Heerde naar het 250 kilometer verderop gelegen Balve. Volgens de gemeente Heerde een teken dat het partnerschap nog altijd leeft. Naast de musici en artiesten betrof dit volgens de gemeente mensen die op een of andere manier betrokken zijn bij het partnerschap, maar ook mensen van het gemeentebestuur.

De gemeente Balve is elk jaar aanwezig in Heerde bij de dodenherdenking op 4 mei. Eens in de vijf jaar houdt de Duitse burgemeester daarbij een toespraak. Basisscholen uit beide gemeenten vier jaarlijks samen de Nationale Boomfeestdag.

Veluwe