Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/Image Source

Heerde moet tot miljoen euro extra reserveren voor huishoudelijke hulp

Heerde moet dit jaar en volgend jaar respectievelijk zes ton en acht ton extra reserveren voor huishoudelijke hulp aan inwoners die dat zelf niet kunnen organiseren. Omdat er landelijk een vast tarief is afgesproken, maken meer mensen gebruik van de mogelijkheid via de gemeente huishoudelijke hulp in te schakelen.

Met ingang van dit jaar moeten gemeenten in heel Nederland een vast tarief in rekening brengen aan mensen inwoners die een beroep doen op huishoudelijke hulp of andere WMO-voorzieningen via de gemeente. Landelijk is namelijk een vast abonnementstarief ingevoerd.  Het abonnementstarief Wmo is ingevoerd om de stapeling van zorgkosten te verminderen.

Eigen bijdrage

Tot en met 2019 betaalden Heerdenaren die gebruik maakten van de huishoudelijke hulp via de gemeente een eigen bijdrage per uur, ongeacht de hoogte van het inkomen (de eigen bijdrage werd jaarlijks door de gemeenteraad bepaald). Deelnemers met een laag inkomen kregen compensatie van die kosten. Met ingang van januari 2020 is voor de regeling schoon en leefbaar huis een landelijk abonnementstarief ingegaan en is de lokaal vastgestelde regeling voor een (inkomensafhankelijke) eigen bijdrage vervallen.

Hogere kosten

Omdat de loonkosten dit jaar omhoog zijn gegaan voor het personeel en omdat meer inwoners gebruik maken van deze huishoudelijke hulp, lopen de kosten op voor de gemeenten. 

Mensen die gebruik maken van de regeling, betalen 19 euro per maand, ongeacht hun inkomen en het aantal voorzieningen waar ze gebruik van maken. (Naast  huishoudelijke hulp kan het ook gaan om dagbesteding of iets dergelijks).

Achthonderdduizend euro

In Heerde gaat het in 2020 om zeshonderdduizend euro bovenop het bedrag dat de gemeente hiervoor had gereserveerd in de begroting. In 2021 kost het naar verwachting achthonderdduizend euro meer dan ingecalculeerd.  

Compensatie nog onbekend

Of er vanuit het Rijk compensatie komt voor deze onvoorziene stijging van de kosten is nog niet bekend. Daarvoor wordt dit jaar landelijk gemonitord wat de gevolgen zijn van de invoering van dit abonnementstarief. Gemeenten moeten dus nu eerst zelf zoeken naar financiering van de extra kosten van deze huishoudelijke hulp. 

  1. Het belang van de dorpsclub komt pas in deze tijden aan het licht
    PREMIUM
    CORONA

    Het belang van de dorpsclub komt pas in deze tijden aan het licht

    Het is bijna drie maanden geleden dat de bal in het amateurvoetbal voor het laatst rolde. De wedstrijddagen worden ontzettend gemist. Niet alleen door de voetballers, ook door de supporters. Die van WZC Wapenveld en SV 't Harde maakten een mooi seizoen door in de vierde klasse D. Hoe teleurgesteld ze ook waren over het besluit van de KNVB, ze hebben er alle begrip voor. ,,Er zijn pijnlijkere zaken dan een potje voetbal.''

Veluwe