Volledig scherm
Rondom de schaapskooi van herder Lammert Niesing geldt per direct een aanlijngebod. © archief Henri van der Beek

Heerde stelt na meerdere bijtincidenten paal en perk aan het uitlaten van honden op de Renderklippen

VIDEODe gemeente Heerde stelt paal en perk aan het uitlaten van honden in natuurgebied Renderklippen. In het grootste gedeelte rondom de schaapskooi moeten honden per direct aangelijnd zijn. In het losloopgebied geldt een maximum van drie honden per persoon.

Begin dit jaar viel een Duitse herder de schaapskudde van Lammert Niesing aan. Drie schapen raakten gewond. Ze overleefden de aanval weliswaar, maar ‘zagen er verschrikkelijk uit’.  Het was het zoveelste incident met honden in het populaire natuurgebied rondom de schaapskooi. Voor de gemeente Heerde aanleiding om de regels aan te scherpen. ,,Om kinderen, schapen en anderen te beschermen’’, zei burgemeester Jacqueline Koops toen al.

De nieuwe regels zijn deze week ingegaan. Op het grootste gedeelte van de Renderklippen moeten honden nu aangelijnd zijn. Het gaat daarbij om het gebied direct rondom de schaapskooi, maar ook om de parkeerplaats en een groot deel van de heide. Op de speelweide achter de parkeerplaats bij de schaapskooi, mogen helemaal geen honden meer komen. Op mooie dagen spelen daar kinderen en wordt er gevoetbald. Rondrennende honden passen daar niet bij, stelt de gemeente.

Losloopgebied

Hondenuitlaters moeten er vanwege dat verboden gebied wel rekening mee houden dat ze hun honden aangelijnd houden als ze deze uit de auto laten en naar het losloopgebied willen. Dat gebied, op onderstaande kaart in het paars aangegeven, is de enige plek op het Heerder gedeelte van de Renderklippen waar honden mogen loslopen. Er gelden wel beperkingen: zo zijn maximaal drie honden per persoon toegestaan. Ook moeten honden ‘direct onder commando staan’ en mogen ze geen overlast veroorzaken. Het losloopgebied grenst aan de gemeente Epe, waar loslopende honden nog gedoogd worden.

Bekijk op onderstaande interactieve kaart waar je je hond nog mag uitlaten:

Handhaving

Dat maximum van drie honden per persoon heeft te maken met het incident dat in januari van dit jaar plaatsvond. Een vrouw belandde met een stuk of acht honden midden in de schaapskudde, die daardoor op hol sloeg. Niesing gaf tegenover de Stentor eerder al aan dat incidenten ook met een aanlijngebod waarschijnlijk niet tot het verleden behoren. Hij trok een vergelijking met snelheidsbeperkingen, die ook geregeld worden genegeerd.

Handhaving is daarom van groot belang, erkent ook het gemeentebestuur. De gemeente heeft deze week borden geplaatst om te wijzen op de nieuwe regels, maar de boswachter zal ook gaan handhaven in het gebied. Op een later moment worden bij de parkeerplaats nog extra borden geplaatst, laat de gemeente Heerde weten.

Overigens geldt op alle regels één uitzondering: de hond van de herder. 

Bekijk hieronder een video die we begin dit jaar maakten op de Renderklippen:

Veluwe