Aan de Molenweg richting Wapenveld ter hoogte van voormalige camping Ennerveld is een felgekleurd waarschuwingsbord verschenen.
Volledig scherm
Aan de Molenweg richting Wapenveld ter hoogte van voormalige camping Ennerveld is een felgekleurd waarschuwingsbord verschenen. © Henri van der Beek

Heerde waarschuwt met nieuwe borden voor overstekende zwijnen

Op verschillende plekken in Heerde zijn opvallende waarschuwingsborden geplaatst die het verkeer waarschuwen voor overstaand wild. Hiermee hoopt de gemeente aanrijdingen en andere ongelukken zoveel mogelijk te voorkomen.

Het bord aan de Molenweg.
Volledig scherm
Het bord aan de Molenweg. © Henri van der Beek

‘Gemeente, dit is gevaarlijk! Doe iets!’ Die noodkreet van bewoners kwam vaak binnen op het gemeentehuis in Heerde. De aanleiding werd gevormd door video’s van wilde zwijnen die in paniek door de bebouwde kom rennen. Kom zelf in actie, is de reactie van burgemeester Jacqueline Koops. 

Afschermen met hekken en roosters is niet realistisch

Maar dat niet alleen, ook de gemeente probeert van alles te doen tegen de zwijnenoverlast. De maatregelen die Heerde neemt zijn vooral gericht op veiligheid, schrijft burgemeester Koops op de gemeentelijke website. Zo praat de gemeente mee met de provincie Gelderland, terreineigenaren en natuurbeheerders over maatregelen om de overlast te beperken. Dat komt al snel neer op afschot. Heerde kan zelf aangeven waar zij dat wil: bij openbare wegen en paden.

De burgemeester vindt de hele gemeente afschermen met hekken, rasters en roosters niet realistisch. En denkt dat het ook niet effectief is. Om automobilisten te waarschuwen voor overstekend wild, worden op de belangrijkste uitvalswegen in de gemeente nieuwe waarschuwingsborden geplaatst. Het advies van Koops is om in het donker zachter te rijden op bijvoorbeeld de Kamperweg: geen 80 kilometer per uur, maar 60. 

  1. Zwolse huisarts zoekt naar verborgen coronadoden: ‘RIVM-cijfers zijn incompleet, maar die van ons ook’
    PREMIUM

    Zwolse huisarts zoekt naar verborgen coronado­den: ‘RI­VM-cij­fers zijn incompleet, maar die van ons ook’

    De Zwolse huisarts Marco Blanker zoekt uit hoeveel mensen er aan corona zijn overleden, zonder dat ze getest zijn. Deze doden worden niet vermeld in de RIVM-cijfers – waarin alleen positief geteste sterfgevallen voorkomen – en worden daarom ook wel de ‘verborgen coronadoden’ genoemd. Uit eerste onderzoek onder huisartsen bleek eerder al dat het om honderden patiënten gaat.

Veluwe