Volledig scherm
Het gebied in Heerde waar het zonnepark moet verrijzen. © Henri van der Beek

Heerde weet geen raad met plan voor zonnepark

De Heerder politiek zit in haar maag met het plan voor een omvangrijk zonnepark. Aan de ene kant juichen de fracties dit soort initiatieven toe, maar aan de andere kant vrezen ze dat in de toekomst op tal van andere plekken vergelijkbare zonneparken verrijzen, als dit plan groen licht krijgt.

Ondanks een aantal kritische kanttekeningen krijgt initiatiefnemer Hans Brouwer toestemming om het plan verder uit te werken. Hij wil 4854 zonnepanelen plaatsen in zijn weilanden aan de Griftdijk. Samen zouden die 333 huishoudens van stroom kunnen voorzien.

Ongeveer 1,2 hectare van de kavel - op een totaal van 1,8 hectare - van Brouwer bestaat uit weiland. Tot een jaar of vijf geleden liepen daar paarden, pony's, runderen en schapen. Maar nu ligt het land er 'nutteloos' bij en leveren de weilanden 'slechts een marginale meerwaarde als hooiland'. Brouwer heeft naar eigen zeggen een 'groen hart' en wil zijn steentje bijdragen aan de energietransitie.

Dieren

Maar het plan stuit op verzet van de buren, die vrezen dat de ecologische waarde van het gebied de nek om wordt gedraaid door de komst van het zonnepark. Dieren die regelmatig opduiken aan de Griftdijk zullen verdwijnen, zo waarschuwen zij.

De bal ligt nu bij de gemeenteraad van Heerde. Voor de fracties blijkt het een lastig dilemma. In principe juichen de partijen dit soort initiatieven toe. Zij vinden dat ook hun gemeente een bijdrage moet leveren aan de energietransitie. Dit plan is volgens hen dus een stap in de goede richting.

Het initiatief van Brouwer is niet direct met open armen ontvangen door de Heerder politiek. De vrees bestaat dat, mits er groen licht wordt gegeven, de gemeente niet kan voorkomen dat in de toekomst op tal van andere plekken in Heerde en Wapenveld omvangrijke zonneparken verrijzen.

Visie

Diverse fracties pleiten daarom voor het uitwerken van een algehele visie voor de gemeente, waarin je per deelgebied kan bepalen of een zonnepark wel of niet wenselijk is op die specifieke locatie.

Toch wil de gemeenteraad het plan niet op voorhand afschieten. Het Heerder college van burgemeester en wethouders heeft daarom de opdracht gekregen om met Brouwer om tafel te gaan om te kijken of er een plan mogelijk is waar alle betrokken partijen zich in kunnen vinden, inclusief de buren.

  1. Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristenbelasting groot vraagteken
    PREMIUM

    Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristen­be­las­ting groot vraagteken

    Steeds meer Veluwenaren bieden een slaapplek aan op boekingssite Airbnb. Toch is het voor gemeenten nog altijd lastig grip te krijgen dit relatief jonge fenomeen. Lokale overheden hebben vaak geen idee welke inwoners hun woning te huur aanbieden en het innen van toeristenbelasting gebeurt veelal op goed geluk. ,,We vertrouwen er maar op dat Airbnb'ers zich netjes aan de regels houden.’’

Veluwe