Volledig scherm
Foto ter illustratie © Archieffoto

Heerde wil gemeente worden voor eerlijke handel en duurzaam ondernemen

Heerde wil een Fairtrade Gemeente worden. Met dat kenmerk tonen het bestuur, verenigingen, scholen en ondernemers hun inzet om eerlijke handel en duurzaam ondernemen te promoten. Voordat het predicaat officieel is, moeten nog een aantal stappen worden genomen.

Het initiatief is genomen door een lokale werkgroep. Die bestaat uit Cees Blok van de Wereldwinkel, Dick Schuring van Dick&Co, Lijndert Liefers, Marten Venema en Janneke Segers. Zij moeten er onder meer voor zorgen dat winkels duidelijk zichtbaar ‘eerlijke producten verkopen', de horeca fairtrade producten serveert en dat ondernemers en maatschappelijke organisaties fairtrade producten kopen en gebruiken. Ook moet een campagne, met publieksevenementen, zorgen dat fairtrade lang in het nieuws blijft.

Ambitie

Nederland heeft op dit moment 88 Fairtrade Gemeenten. Burgemeester en wethouders van Heerde scharen zich alvast achter de ambitie. Zij vinden het ook passen bij het principe van Cittaslow. Dat is een internationaal keurmerk voor kleinere gemeenten die zich onderscheiden op het gebied van gastvrijheid, leefomgeving, landschap, streekproducten, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit.

  1. Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristenbelasting groot vraagteken
    PREMIUM

    Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristen­be­las­ting groot vraagteken

    Steeds meer Veluwenaren bieden een slaapplek aan op boekingssite Airbnb. Toch is het voor gemeenten nog altijd lastig grip te krijgen dit relatief jonge fenomeen. Lokale overheden hebben vaak geen idee welke inwoners hun woning te huur aanbieden en het innen van toeristenbelasting gebeurt veelal op goed geluk. ,,We vertrouwen er maar op dat Airbnb'ers zich netjes aan de regels houden.’’

Veluwe