Het Heerder gemeentehuis.
Volledig scherm
Het Heerder gemeentehuis. © Gemeente Heerde

Heerde wordt lid van Regio Stedendriehoek

De liefde is wederzijds. De gemeente Heerde verzocht onlangs om toetreding tot het regionale samenwerkingsverband Regio Stedendriehoek, tegenwoordig ook bekend als de Cleantech Regio. De 'verkering' is met ingang van 1 september 'aan'.

De Regio Stedendriehoek is een samenwerkingsverband tussen zes gemeenten in Gelderland (Apeldoorn, Brummen, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen) en de Overijsselse gemeente Deventer. De gemeenteraden van die zes gemeenten hebben allemaal positief gereageerd om het verzoek van Heerde om aan te sluiten bij het samenwerkingsverband. De Regio Stedendriehoek annex Cleantech Regio telt daardoor straks acht gemeenten.

Zeven gemeenten

Op tal van vlakken gaat Heerde straks samenwerken met de zeven andere plaatsen. ,,Als kleine gemeente kun je veel dingen niet meer in je eentje bolwerken tegenwoordig'', meldt een woordvoerder van Heerde. ,,Dit regionale samenwerkingsverband leek ons het best om ons bij aan te sluiten.''

Heerde wordt straks onder meer ook betrokken bij samenwerking van ondernemers, onderwijs/onderzoek en overheden in de Strategische Board. Heerde verwacht door de samenwerking zijn bestuurskracht te vergroten en bovenlokale vraagstukken effectiever en efficiënter te kunnen oppakken.

Duurzaamheid

Vooruitlopend op de toetreding sprak Heerde al mee in de Agenda Cleantech Regio, gemaakt door ondernemers, overheden, onderwijs en onderzoek. Twee thema’s krijgen topprioriteit: energietransitie en circulaire economie, die beide sterk gericht zijn op duurzaamheid, wat voor Heerde ook een belangrijk speerpunt is.

Veluwe