Volledig scherm
© Foto: Henri van der Beek

Heerdenaar langer in cel om witwassen

HEERDE - Vastgoedhandelaar John Q. uit Heerde zit nog steeds in de cel op verdenking van het witwassen van 5 miljoen euro. Zijn voorarrest is verlengd tot 1 november. Op tientallen panden in heel Nederland van Q., zijn vriendin en zijn compagnon is door justitie beslag gelegd.

De 46-jarige man uit Heerde bouwde in tien jaar tijd een grote vastgoedportefeuille op. Uit onderzoek van de Stentor blijkt dat de huizen, winkels en kantoren zijn gekocht voor bijna 8 miljoen euro. Q. is verder eigenaar van Rijnbasis Wonen in Arnhem, dat nog eens zo’n zeventig panden beheert.

Volgens het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst kunnen Q. en zijn 39-jarige vriendin Claudia M. het vastgoed niet met reguliere inkomsten hebben verkregen. Het stel uit Heerde wordt ervan verdacht dat crimineel geld uit onder meer Pakistan, Spanje en de Verenigde Arabische Emiraten op deze manier is witgewassen. Ook oplichting en valsheid in geschrifte wordt Q. en M. verweten.

De FIOD deed op 3 oktober invallen in de woning in Heerde, het kantoor van Rijnbasis in Arnhem en in twee panden van Q.’s compagnon. Zowel John Q. als zijn vriendin werden aangehouden. Zij kwam snel weer vrij en zit aangeslagen thuis; hij moet op 31 oktober weer voor de rechter-commissaris verschijnen om te horen of zijn voorarrest opnieuw wordt verlengd.

Veluwe