Volledig scherm
Medewerkers van bureau Pear plakken de deuren van de Horsthoekschool dicht. © Vakfoto Van Der Beek

Heerder basisschool per direct dicht na vondst asbest

Basisschool De Horsthoek in Heerde is woensdagavond gesloten op last van burgemeester Fred de Graaf. In de school is asbest gevonden.

De kinderen van de school waren donderdag vrij. Een drietal leerlingen voor wie geen last-minute oppas beschikbaar was, ging een dagje naar De Spreng, een andere openbare basisschool in Heerde.

Vrijdag gaan alle leerlingen met twee bussen op vervroegde schoolreis naar Burgers' Zoo in Arnhem, omdat lesgeven in de school toch nog niet kan. Hoelang de school dicht blijft, is nog niet duidelijk. Bestuursvoorzitter Berend Redder van de stichting Proo, de overkoepelende organisatie waar De Horsthoek onder valt, meldt dat waarschijnlijk in de loop van vrijdag meer bekend wordt over de asbestvondst. Tevens hoopt hij dan meer duidelijkheid te krijgen over de maatregelen die moeten worden getroffen.

Vreemd

Een onderzoek in het kader van de nieuwbouw- en renovatieplannen van de school, heeft woensdag de asbest aan het licht gebracht. Redder: ,,Vreemd, want ergens in de beginjaren van 2000 is er door de gemeente Heerde een uitvoerige asbestsanering verricht. Dan verwacht je niet dat er nu alsnog asbest opduikt.'' De asbest bevindt zich in een verwarmingshok en in de zoldering van de school. ,,Over de ernst van de situatie kan ik nu nog niets zeggen. Bovendien staat het verdere onderzoek onder leiding van de gemeente'', zegt Redder.

Op De Horsthoek zitten ongeveer 90 leerlingen. De school en de gemeente Heerde lagen recentelijk langdurig met elkaar in de clinch over een eventuele verhuizing. Uiteindelijk stelde de rechter de schoolleiding in het gelijk, waardoor De Horsthoek waarschijnlijk kan blijven op de huidige locatie aan de Oenerweg in Heerde. Om het gebouw te vernieuwen en mogelijk uit te breiden, werd afgelopen week de school geïnspecteerd, waarbij de asbest werd aangetroffen.

Ontstemt

De sluiting van de school in verband met de asbestvondst valt Berend Redder rauw op z'n dak. ,,We moesten het horen van een ambtenaar die de school gisteravond binnenliep met die mededeling. We hadden het wel zo netjes gevonden als de burgemeester, die de school besloot te sluiten, ons als bestuur even had ingelicht. Dat dat niet is gebeurd, ontstemt mij zeer.''

Een woordvoerder van de gemeente Heerde meldt dat wethouder Gerrit van Dijk woensdagavond de ambtenaar was die het nieuws van de sluiting bekend maakte op de school. In een persbericht meldt de gemeente dat de aard en omvang van de asbest nu met spoed wordt onderzocht. Er worden onder meer luchtmonsters genomen, waarvan de uitkomsten vrijdag worden verwacht. 'Pas daarna wordt een plan van aanpak opgesteld.'

In 2003 is volgens de gemeente het gebouw van de Horsthoekschool gerenoveerd. Er is toen ook asbest gesaneerd. 'Onverwacht is er nu in het verwarmingshok en op zolder toch nog asbest aangetroffen.'

Veluwe