Volledig scherm
PREMIUM
Op de Renderklippn stelt de gemeente Heerde een aanlijngebod in. eigen foto

Honden moeten voortaan aan de lijn in natuurgebied de Renderklippen bij Heerde

De gemeente Heerde stelt een aanlijngebod in voor honden in haar bos- en heidegebieden op de Renderklippen. Loslopen van honden is alleen mogelijk in het aangewezen hondenlosloopgebied. Daar geldt dat er maximaal drie honden per volwassene losgelaten mogen worden die dan ook nog eens onder appèl moeten staan.

,,Met deze maatregelen willen we zowel de kinderen, de schapen en anderen beschermen”, aldus burgemeester Jacqueline Koops. Begin maart werden drie schapen verwondt door loslopende honden. Herder Lammert Niesing was er toen helemaal klaar mee en wilde zelfs niet reageren. ,,Het helpt toch niet, ik ben er helemaal murw van”, liet Niesing toen weten. Ook zijn er regelmatig klachten dat kinderen lastiggevallen worden door al dan niet speelse honden. En onlangs kreeg de gemeenteraad nog een anonieme brief van een hardloper die zegt meermalen gebeten te zijn door honden. Met de nieuwe maatregel wil de gemeente nu rigoureus een einde maken aan de overlast.

  1. Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’
    PREMIUM

    Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’

    Zo’n honderd jaar geleden streken de eerste kampeerders neer op de Veluwe. Campings bestonden in die tijd nog niet, dus werd de tent - of wat daarvoor moest doorgaan - opgezet in een willekeurig stuk bos of op het land van een welwillende boer. ,,Je kunt de Veluwe gerust de bakermat van het kamperen in Nederland noemen’’, zegt Hans Buiter, verenigingshistoricus van de ANWB.

Veluwe