Volledig scherm
De Horsthoekschool gaat uit. © Henri van der Beek

Horsthoekschool in Heerde verhuist niet deze zomer

updateDe gemeente Heerde was onvermurmbaar, de Horsthoekschool moest zo snel mogelijk uit haar oude gebouw en nog voor het nieuwe schooljaar verhuizen naar MFC De Heerd in Heerde. Maar na deze zomer zal dat nog niet het geval zijn. 

De ouders zijn faliekant tegen die verhuizing. Er zijn momenteel verregaande onderhandelingen om het schoolgebouw te kopen van de gemeente. De gemeente staat hier niet onwelwillend tegenover, zei wethouder Jan Berkhoff maandagavond tijdens een vergadering tegen de gemeenteraad. 

Vertrokken

Formeel staat de datum van 1 september nog bij iedereen in de agenda als de dag waarop de school uit het gebouw aan de Oenerweg in Horsthoek vertrokken moet zijn. Maar feitelijk is daar nu dus geen sprake van, in afwachting van de uitkomst van het overleg.

Omdat de school in het buitengebied tussen Heerde en Epe te maken heeft met een verouderd gebouw waarin veel asbest verwerkt zit, wil de gemeente dat de basisschool verhuist naar de vrije lokalen in De Heerd. Directie, bestuur en ouders van de basisschool hebben zich hier altijd tegen verzet. Een meerderheid van de gemeenteraad van Heerde stemde in met het plan om de school te verplaatsen.

Overnemen

Berkhoff tegen de gemeenteraad: ,,Het klopt dat we in gesprek zijn, onze juristen kijken inhoudelijk naar de concept-overeenkomst. De ouders willen de school overnemen. De Horsthoekschool moet ons verleiden om hierin mee te gaan, we zitten nu eenmaal krap in de middelen. Overname kan alleen via het bevoegd gezag, de stichting Proo. Daarbij, al was de discussie vaak op het scherp van de snede, de menselijke verhoudingen zijn goed.’’

Beheersstichting

Vorige maand meldde deze krant al dat het plan is een beheersstichting op te richten die de school in eigendom krijgt. Scholenstichting Proo heeft aangegeven achter de plannen van de ouders te staan. 

Constructief

Inge Vaatstra, directeur van de Aurora Onderwijsgroep en vervanger van Proo-directeur Berend Redder, meldt dat er deze week nog gesprekken volgen tussen de Stichting Proo, de nieuwe beheersstichting voor de school en de gemeente. ,,Wij zijn nu volop bezig om op een constructieve wijze tot een goede oplossing te komen. Donderdag zitten we weer om tafel. Afhankelijk van de uitkomst daarvan, kunnen we verdere plannen maken.’’ Er zijn dus nog geen verhuisplannen gemaakt voor de school.

Spannend

Voor ouders en leerlingen van De Horsthoek is het een spannende en rare situatie, vertelt Conny van Bennekom. Zij is lid van de Medezeggenschapsraad. ,,We moeten de uitkomst van de gesprekken afwachten. Het is de bedoeling dat ouders van leerlingen in de beheersstichting zitting nemen. Hoe het financiëel geregeld gaat worden, is onderdeel van de dingen die nu uitgezocht worden.’’ Hoewel de gemeente formeel het gebruik per 1 september heeft opgezegd, verwacht Van Bennekom dat de ouders hun kinderen na de vakantie weer ‘gewoon’ naar de school aan de Oenerweg kunnen brengen. 

Veluwe