Volledig scherm
Het nieuwe college van Heerde: Wolbert Meijer, Jan Berkhoff en Yasemin Cegerek (vlnr). © Arnoud Heins

In Heerde zijn ze eruit

In de gemeente Heerde is vanmorgen het nieuwe college gepresenteerd. Zoals verwacht fungeren Wolbert Meijer (ChristenUnie-SGP), Jan Berkhoff (CDA) en Yasemin Cegerek (PvdA) de komende vier jaar als wethouder. De gemeenteraad wordt voorgesteld om hen op 22 mei te benoemen.

,,Drie wethouders die buiten de gemeente wonen’’, stipte formateur Dick van Norel tijdens de presentatie nog even aan. ,,Dat heeft her en der voor gefronste wenkbrauwen gezorgd. Anderen zeggen juist dat het dualisme ten top is. Het zorgt in ieder geval voor een frisse blik.’’ Al gaat dat voor de in Hasselt woonachtige Meijer en Oenenaar Berkhoff niet helemaal op. Zij waren de laatste jaren ook al wethouder in Heerde en zijn dus al ingeburgerd. Voor Cegerek ligt dat anders. De Apeldoornse is nieuw in Heerde. ,,Daardoor zal ik extra goed mijn best moeten doen’’, beseft ze.

Naar buiten

Samen met de fractievoorzitters van hun partijen kwamen ze tot het coalitieakkoord met de naam ‘Samen duurzaam verbinden’. Insteek is dat de burgers nadrukkelijk bij de politiek betrokken worden. Zo zijn de wethouders van plan om veel naar buiten toe te gaan. Ook een verdeling van de drie dorpen Heerde, Wapenveld, Veessen/Vorchten moet daar aan bijdragen.

Goodwill kweken kan geen kwaad, aangezien de gemeente Heerde in financieel zwaar weer verkeert. Dat zullen ook de inwoners links- of rechtsom merken. 

  1. Nunspeet en Heerde ruilen schilderijen: 'geen Rembrandt de deur uit'
    PREMIUM

    Nunspeet en Heerde ruilen schilderij­en: 'geen Rembrandt de deur uit'

    Kunstverzamelaar Jurn Buisman kijkt nog maar eens goed naar de twee eksters die in het sneeuwlandschap tevergeefs naar voedsel zoeken, en straalt een gevoel van gelukzaligheid uit. Het is de eigenaar van Huize Kolthoorn in de gelijknamige buurtschap net naast Heerde maar mooi gelukt om het schilderij van Jan Kleintjes (182-1955) in bezit te krijgen. 'De smeltende sneeuw', heet het. ,,Een gelukstreffer, want het werk liep ik zomaar tegen het lijf. In het museum van Nunspeet. Maar wat past het goed in dit huis."

Veluwe