Steeds meer huizen hebben zonnepanelen op het dak.
Volledig scherm
PREMIUM
Steeds meer huizen hebben zonnepanelen op het dak. © ANP

Inwoners Heerde met cadeautjes ‘gelokt’ naar energiecoach

Met kleine energiebesparende ‘cadeautjes’ wil gemeente Heerde inwoners motiveren meer te doen aan verduurzaming van hun huis. Het aanbieden van led-lampen, radiatorfolie of waterbesparende straalregelaars voor kranen moet inwoners extra motiveren naar informatieavonden te komen of advies van energiecoaches aan te vragen.

Heerde kan deze ‘lokkertjes’ inzetten dankzij een eenmalige subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken van 142.875 euro, zegt wethouder Wolbert Meijer. De bijdrage wordt dit jaar  verder gebruikt om gebiedsgerichte adviesacties op te zetten gericht op energiebesparing, collectieve inkoopacties van isolatie en zonnepanelen. Ook worden energiecoaches geworven en getraind. Daarmee wil Heerde haar inwoners verder helpen hun woning te verduurzamen.

  1. Zwolse huisarts zoekt naar verborgen coronadoden: ‘RIVM-cijfers zijn incompleet, maar die van ons ook’
    PREMIUM

    Zwolse huisarts zoekt naar verborgen coronado­den: ‘RI­VM-cij­fers zijn incompleet, maar die van ons ook’

    De Zwolse huisarts Marco Blanker zoekt uit hoeveel mensen er aan corona zijn overleden, zonder dat ze getest zijn. Deze doden worden niet vermeld in de RIVM-cijfers – waarin alleen positief geteste sterfgevallen voorkomen – en worden daarom ook wel de ‘verborgen coronadoden’ genoemd. Uit eerste onderzoek onder huisartsen bleek eerder al dat het om honderden patiënten gaat.

Veluwe