Volledig scherm
PREMIUM
Steeds meer huizen hebben zonnepanelen op het dak. © ANP

Inwoners Heerde met cadeautjes ‘gelokt’ naar energiecoach

Met kleine energiebesparende ‘cadeautjes’ wil gemeente Heerde inwoners motiveren meer te doen aan verduurzaming van hun huis. Het aanbieden van led-lampen, radiatorfolie of waterbesparende straalregelaars voor kranen moet inwoners extra motiveren naar informatieavonden te komen of advies van energiecoaches aan te vragen.

Heerde kan deze ‘lokkertjes’ inzetten dankzij een eenmalige subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken van 142.875 euro, zegt wethouder Wolbert Meijer. De bijdrage wordt dit jaar  verder gebruikt om gebiedsgerichte adviesacties op te zetten gericht op energiebesparing, collectieve inkoopacties van isolatie en zonnepanelen. Ook worden energiecoaches geworven en getraind. Daarmee wil Heerde haar inwoners verder helpen hun woning te verduurzamen.

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe