Volledig scherm
PREMIUM
Still uit video schade door zwijnen in Wapenveld. © destentor

Inwoners moeten zichzelf beschermen tegen zwijnenschade, vindt burgemeester Heerde

Burgemeester en wethouders van Heerde vinden dat inwoners zichzelf moeten beschermen tegen de schade door wilde zwijnen. ,,Het wild is van ons allemaal. We kunnen het probleem niet afwentelen op boseigenaren", vindt burgemeester Jacqueline Koops. Desalniettemin kijkt de gemeente ook wat zij zelf kan doen. 

,,Particulieren kunnen ook zelf maatregelen nemen door tuinen af te schermen om overlast en schade te voorkomen", aldus de burgemeester. Onlangs brachten wilde zwijnen grote schade toe in maïsvelden tussen Heerde en Wapenveld. Koops: ,,Op verschillende fronten voeren we overleg, al zijn dat nog officieuze gesprekken. Het voorkomen van schade en aanrijdingen met wild, zijn daar belangrijke onderdelen van. Voorzichtig rijden op wagen waar veel wild oversteekt, is ook nodig.” 

‘Zwijnonvriendelijkste dorp’

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe