Volledig scherm
© Foto: Henri van der Beek

Justitie legt beslag op 43 panden van stel uit Heerde

HEERDE - Justitie heeft beslag gelegd op tientallen panden van vastgoedhandelaar John Q. uit Heerde. De huizen, winkels en kantoren zijn bijna 8 miljoen euro waard. Bij Q.'s kapitale woning in Heerde zijn volgens omwonenden afgelopen week dure auto's afgevoerd.

De beslaglegging betreft 43 panden en stukken grond in Nederland. De officier van justitie wil volgens de schriftelijke beslaglegging 'wederrechtelijk verkregen voordeel' aantonen en/of de in beslag genomen panden verbeurd verklaren. Dat laatste wil zeggen dat Q. ze kwijt is. Het beslag is gelegd op verzoek van het Functioneel Parket in Amsterdam. Deze afdeling van het Openbaar Ministerie houdt zich bezig met onder andere complexe fraude.

Panden
De vastgoedhandelaar (46) woont sinds 2012 in het buitengebied van Heerde en is eigenaar of directeur van een aantal bedrijven in Nederland en Duitsland. Volgens informatie van het Kadaster kocht Q. sinds 2003 voor bijna 8 miljoen euro aan vastgoed. Zo verwierf hij in 2014 in een klap zestien eengezinswoningen in een straat in Enschede à 1,6 miljoen euro en telde de man in 2007 ruim een miljoen euro neer voor een groot horecapand in Enkhuizen. In Arnhem bezit Q. een reeks appartementen, waarop ook beslag is gelegd. Dat geldt eveneens voor vier appartementen in Amsterdam. Q. is vanuit Bremen ook in Duitsland actief. Volgens informatie uit het Duitse handelsregister woont de man niet in Heerde, maar op het luxe resort Sotogrande in San Roque, Spanje.

Partner
Het merendeel van het vastgoed dat justitie heeft geconfisqueerd staat ook op naam van Q.'s levenspartner Claudia M. (39). Gevraagd naar de kwestie laat zij zaterdagmiddag aan de poort van haar woning geëmotioneerd weten niets 'te kunnen en mogen zeggen'.

  1. Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristenbelasting groot vraagteken
    PREMIUM

    Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristen­be­las­ting groot vraagteken

    Steeds meer Veluwenaren bieden een slaapplek aan op boekingssite Airbnb. Toch is het voor gemeenten nog altijd lastig grip te krijgen dit relatief jonge fenomeen. Lokale overheden hebben vaak geen idee welke inwoners hun woning te huur aanbieden en het innen van toeristenbelasting gebeurt veelal op goed geluk. ,,We vertrouwen er maar op dat Airbnb'ers zich netjes aan de regels houden.’’

Veluwe