Volledig scherm
De Army Vehicle Club strijkt vanaf morgen neer op het crossterrein van MSV-NOV in Heerde. © Army Vehicle Club/ L. van Keulen

Klassieke legervoertuigen strijken neer in Heerde

HEERDE - Het crossterrein van MSV-NOV wordt vanaf vrijdag overgenomen door klassieke legervoertuigen. Ze gaan hun krachten meten op het terrein, dat voor het publiek wordt afgesloten. De voertuigen zullen zaterdag vanuit Heerde de regio intrekken.

Het evenement is een initiatief van de Army Vehicle Club (AVC), een landelijke vereniging van eigenaren van klassieke voertuigen. Volgens woordvoerder Gerrit van Keulen zijn er in elk geval vijftien voertuigen ingeschreven. "Maar ik heb begrepen dat er nog meer komen."

Het gaat voornamelijk om voertuigen van rond de zestig jaar oud, maar technisch nog in uitstekende staat. Zo heeft de zoon van Van Keulen een Mowag FKW GW3500 uit het Zwitserse leger. "Een oude radiocommandowagen uit 1959 die nog stamt uit het Europese Marshallplan. Het onderstel en de motor komen uit de VS."

Ook de befaamde 'Dikke DAF', de DAF YA 328, zal aanwezig zijn. En mogelijk ook een YPR; een licht pantservoertuig van de Koninklijke Landmacht. "Rijden met deze voertuigen is nog het echte rijden. Want er zit geen stuurbekrachtiging in. Tegenwoordig kun je nergens meer door de natuur rijden in Nederland, we gaan in Heerde ondervinden hoe het is om door zwaar terrein te rijden."

Wie de voertuigen wil zien, moet ze bij de poort van het crossterrein aan de Kamperweg opwachten, want het circuit is niet toegankelijk voor publiek. Zaterdag zetten ze koers richting het ASK, waar ze het Artilleriemuseum bezoeken. "Daarna rijden we naar de IJssellinie bij Welsum waar we bij bunkers een rondleiding krijgen."

Veluwe