Kozakken-monument geplaatst in Veessen

videoHet monument ter nagedachtenis aan de Kozakken is vanochtend geplaatst in de haven van Veessen. Met een kraan werd het monument op een sokkel gezet.

In 1813 werd de heerschappij van Napoleon over Europa door het Russische leger beëindigd. Een regiment uit Basjkortostan maakte deel uit van de troepen. Basjkortostan is nu een autonome republiek binnen de Russische Federatie en gelegen aan de voet van de Oeral. Het regiment kwam destijds in het oosten Nederland binnen, bivakkeerde in Wijhe en legde bij Veessen een schipbrug over de IJssel. De manschappen staken in november 1813 de rivier over waarna zij hun tocht via Harderwijk en Muiden vervolgden naar Amsterdam. Vanuit de hoofdstad werden de Fransen vervolgens zuidwaarts gedreven en is Nederland bevrijd.

Het monument wordt aankomende donderdag onthuld.

Het monument wordt geplaatst in de haven van Veessen.
Volledig scherm
Het monument wordt geplaatst in de haven van Veessen. © Henri van der Beek
De door de Kozakken gecreëerde schipbrug over de IJssel bij Veessen.
Volledig scherm
De door de Kozakken gecreëerde schipbrug over de IJssel bij Veessen. © Archief

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

Veluwe