Directeur Gerd-Jan Jongerman van Lagemaat bij de Noordgouw in Hattem, die ook circulair wordt gesloopt.
Volledig scherm
Directeur Gerd-Jan Jongerman van Lagemaat bij de Noordgouw in Hattem, die ook circulair wordt gesloopt. © Henri van der Beek

Lagemaat uit Heerde ontvangt Gelders estafettestokje

Lagemaat Sloopwerken uit Heerde heeft woensdagmiddag het Gelderse circulaire estafettestokje ontvangen. Met dit estafettestokje wil de provincie circulaire initiatieven in de spotlight zetten, om zo het andersdenken te stimuleren.

In de bouw- en sloopbranche wordt circulair werken steeds vanzelfsprekender. Oftewel: zoveel mogelijk materialen krijgen een tweede leven. 'In de praktijk kunnen ontzettend veel grondstoffen worden hergebruikt. Dit vraagt wel een andere, zorgvuldigere, manier van slopen, maar daardoor behouden materialen veel meer hun waarde', aldus de gemeente Heerde in een persbericht. 

Noordgouw

Lagemaat sloopt bijvoorbeeld momenteel circulair bij de voormalige Noordgouw in Hattem. ,,Hoe het pand vroeger is gebouwd, bouwen wij het weer stap voor stap af”, zei directeur Gerd-Jan Jongerman van het verantwoordelijke Lagemaat onlangs daarover in deze krant.

Wethouder Yasemin Cegerek van de gemeente Heerde, waar duurzaamheid al langer hoog op de agenda staat, ontving het estafettestokje op 25 september tijdens de Regiodag van Cleantech Regio. Omdat ‘circulair’ voor velen nog een abstract begrip is, lanceerde de provincie Gelderland daarom samen met de stichting Green Capital Challenges de Gelderse circulaire estafette. Het gehele jaar door worden de mooiste Gelderse circulaire initiatieven in de spotlights gezet, om zo iedereen in Gelderland te inspireren meer circulair te denken of te ondernemen. Het Gelderse Circulaire Estafettestokje gaat van gemeente naar gemeente en is nu dus in Heerde aangekomen.

Veluwe