Volledig scherm
John, Bert en Rick van der Scheer mogen weer zonder vergunning het water op. © Vakfoto Van Der Beek

Langzame motorbootjes welkom op Apeldoorns Kanaal bij Wapenveld

Langzame motorboten mogen bij Heerde en Wapenveld tot 2022 varen op het Apeldoorns Kanaal. Een vergunning is daarvoor niet langer nodig. Na 1 januari 2022 zijn alleen elektrisch aangedreven boten nog welkom.

Vorig jaar werden in de zomer drie Wapenveldse jongens met hun motorbootje van het kanaal gehaald, omdat gemotoriseerd varen niet toegestaan zou zijn. Dat leidde tot commotie in het dorp, want waren er niet miljoenen geïnvesteerd om het kanaal bevaarbaar te maken? Maanden later kregen de jongetjes uiteindelijk een vergunning, waarmee ze toch weer het water op mochten.

Het dagelijks bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe heeft nu besloten dat alle motorbootjes met een maximale snelheid van zes kilometer per uur zonder vergunning het water op mogen. Dat geldt alleen voor het zogenaamde vijfde pand van het Apeldoorns Kanaal, bij Wapenveld en Heerde. Het besluit ligt overigens nog wel zes weken ter inzage.

Elektrisch varen

Volgens waterschap en de gemeente Heerde ontstond er behoefte aan duidelijke regels, omdat er steeds meer gerecreëerd wordt op en langs het kanaal. Zo wordt er steeds meer gevaren. De beide overheden hebben daarom het initiatief genomen ‘om het beleid aan te passen naar de huidige situatie’.

Vanaf 2022 is alleen elektrisch varen nog toegestaan. ,,Dit beperkt CO2-uitstoot, voorkomt vervuiling van het oppervlaktewater en geeft minder overlast voor mens en natuur’’, stellen Heerde en het waterschap in een persbericht. ,,Het elektrisch varen past bij de duurzaamheidsambities van gemeente en waterschap.’’

Bevaarbaarheid

Het besluit heeft niet te maken met het bevaarbaar maken van het Apeldoorns Kanaal voor recreatievaart, waar diverse instellingen zich al jaren hard voor maken. Stichting Apeldoorns Kanaal in Hattem richtte zich vorige week nog per brief aan Provinciale Staten en Waterschap Vallei en Veluwe. Voormalig burgemeester van Heerde Inez Pijnenburg schreef als stichtingsvoorzitter: ‘Wij hopen, maar vooral verwachten, dat Provinciale Staten en het Waterschap geen onomkeerbare beslissingen nemen voor toekomstige bevaarbaarheid en dat in de komende bestuursperiode de “stip op de horizon” meer zichtbaar, prominenter en concreter wordt gemaakt’. 

Veluwe