Volledig scherm
De Sionskerk in Wapenveld staat te koop. © Reliplan

Leegstaande kerk in Wapenveld te koop, voor kleine half miljoen euro

Wie er een klein half miljoen euro voor over heeft, kan de Sionskerk in Wapenveld overnemen. De kerk staat te koop, na een fusie van twee kerkgemeenten. Vraagprijs is 465.000 euro, kosten koper. 

De Sionskerk staat midden in Wapenveld, aan de Putterweg. Het gebouw is daar in 1977 neergezet en de kerk is vervolgens in 1994 ingrijpend verbouwd. Doordat twee kerkelijke gemeenten met ingang van dit jaar zijn gefuseerd, heeft het gebouw haar functie verloren. Reliplan is ingeschakeld om het nu te verkopen, vertelt vastgoedadviseur Ton van Cooten. 

Volledig scherm
De Sionskerk biedt ruimte voor ongeveer 275 zitplaatsen. © Reliplan

,,Wij zijn een kennisplatform en hebben in 2015 al de eerste contacten gelegd’’, aldus Van Cooten. In een adviesfunctie begeleidde Reliplan de weg naar de fusie en zo werd bijvoorbeeld besloten om de Sionskerk te koop te zetten. De organisatie heeft onderzoek laten doen naar hergebruik van het gebouw. Zo staan er in de brochure twee ‘ontwikkelingsmogelijkheden: het plaatsen van een verdiepingsvloer in de kerkzaal (wat 170 vierkante meter extra ruimte oplevert) of het plaatsen van een volledige, tweede verdieping. Dat levert zelfs ruim 300 extra vierkante meters op en de mogelijkheid om zonnepanelen op het dak te plaatsen.

De kerk biedt ruimte voor ongeveer 275 zitplaatsen.Met behulp van een vouwwand tussen de kerkzaal en een vergaderruimte kunnen nog enkele tientallen plaatsen worden toegevoegd. Daarnaast zijn er meerdere kantoor-/vergaderruimtes aanwezig. En een orgel. Het pand heeft geen monumentale status.

,,Als er een gebruiker komt die het pand kan gebruiken zoals het nu is, heeft dat de voorkeur’’, vertelt Van Cooten. ,,Maar soms is dat niet mogelijk. In het westen verkopen we veel kerkgebouwen aan andere kerkelijke organisaties, maar dat is hier minder voor de hand liggend.’’ Op de locatie zit geen woonbestemming, maar Reliplan heeft daar wel bij de gemeente Heerde naar geïnformeerd. ,,Ik denk dat het daarvoor geschikt is’’, zegt Van Cooten, ,,maar dan heb je de gemeente nodig.’’

Het pand staat inmiddels een aantal maanden te koop. Volgens Van Cooten zijn er enkele belangstellenden.

 1. Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’
  PREMIUM

  Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’

  Zo’n honderd jaar geleden streken de eerste kampeerders neer op de Veluwe. Campings bestonden in die tijd nog niet, dus werd de tent - of wat daarvoor moest doorgaan - opgezet in een willekeurig stuk bos of op het land van een welwillende boer. ,,Je kunt de Veluwe gerust de bakermat van het kamperen in Nederland noemen’’, zegt Hans Buiter, verenigingshistoricus van de ANWB.
 2. Nieuwe ‘boerenpartij’ kansrijk? ‘Misschien moeten ze Bennie Jolink bellen’
  PREMIUM
  poll

  Nieuwe ‘boerenpar­tij’ kansrijk? ‘Misschien moeten ze Bennie Jolink bellen’

  Veertig jaar na het ter ziele gaan van de Boerenpartij in de landelijke politiek krijgt Nederland een nieuwe partij die zich specifiek richt op boeren. Dat is tenminste de wens van Deventenaar Caroline van der Plas (52) die met haar nieuwe BoerBurgerBeweging mee wil doen aan de komende Tweede Kamerverkiezingen. Maar heeft dit nieuwe initiatief kans van slagen? Politicoloog en historicus Koen Vossen heeft er een hard hoofd in: ,,Misschien moeten ze Bennie Jolink even bellen.”

Veluwe