Volledig scherm
Rechtbank Arnhem. © ANP/Piroschka van der Wouw

Maatschappelijk werkster verdacht van oplichten dementerende vrouw uit Heerde

Een 45-jarige inwoonster van ’t Harde zou als maatschappelijk werkster een dementerende vrouw in Heerde bijna 245.000 euro afhandig hebben gemaakt. Dat bleek gisteren op de rechtbank in Arnhem. De officier van justitie wil dat ze het bedrag inlevert. Daarnaast eiste hij een werkstraf van tweehonderd uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden voor valsheid in geschrifte en oplichting.

De zaak, die zich afspeelde tussen juli 2007 en maart 2013, kwam aan het rollen na het overlijden van het slachtoffer. Ze had geen familie. Alles zou naar Artsen zonder Grenzen en het Kankerfonds gaan. Uit haar bankgegevens bleek vervolgens dat er in totaal bijna 145.000 euro was overgemaakt naar de rekening van de verdachte. Daarnaast was er voor een ton spullen gekocht of geld uitgegeven aan verblijven in vakantieparken. De maatschappelijk werkster, die werd aangehouden en op staande voet ontslagen, ontkende gisteren de aantijgingen. Wat betreft de bedragen die naar haar waren overgemaakt zei ze dat het om zorgkosten ging. Ook toen de vrouw al in een verpleeghuis zat, zou ze haar nog tien à vijftien uur per week hebben begeleid tegen een uurvergoeding. Dat rijmt niet met verklaringen van medewerkers van het verpleeghuis die zeggen dat ze hooguit enkele keren per maand langs kwam.

Bestellingen

Verder zei de verdachte dat de vrouw zelf veel spullen bestelde en die vaak op haar adres liet bezorgen, maar ook op haar eigen adres. De betalingen aan vakantieparken betroffen uitjes waarbij zij en haar gezin de vrouw begeleidden, stelde ze. Ze ontkende dat zij de aankopen had gedaan en de reisjes had geboekt en overschrijvingen valselijk had ondertekend. Ook hier zeggen de medewerkers van het verpleeghuis iets anders. Volgens hen ging de vrouw vrijwel nooit de deur uit. Ook was er geen sprake van dat er allerhande spullen werden bezorgd.

Eigen gerief

De officier van justitie gelooft de verdachte dan ook niet. ,,Ze heeft misbruik gemaakt van een oude dame die ziek was en niet goed doorhad wat er gebeurde”, zei hij. ,,Ze heeft haar bankrekening geplunderd voor haar eigen gerief.” Omdat de zaak lang is blijven liggen, eiste hij geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De advocaat vond dat er geen bewijs was voor de aantijgingen en vroeg vrijspraak.

Uitspraak: over twee weken.

Veluwe