Volledig scherm
Tijdens een nieuwjaarsfeest werd zwaar vuurwerk afgestoken in de rokersruimte van Club Aesculaap in Heerde. De schade: een gat in de vloer en bezoekers met gehoorschade. © Freddy Eijsvogel

‘Mafkees’ steekt zwaar vuurwerk af in bomvolle discotheek Heerde

Een fors gat in de houten vloer en muur en een forse schroeiplek. Het zijn de stille getuigen van een oorverdovende knal tijdens het nieuwjaarsfeest in Club Aesculaap in Heerde. De politie zoekt getuigen.

,,Een mafkees stak binnen in de rokersruimte zwaar vuurwerk af”, is uitbater Freddy Eijsvogel een week later nog steeds boos. ,,Het was rond 02.15 uur. Zo'n harde knal heb ik nog nooit gehoord. Het leek op het zwaarste stuk illegaal vuurwerk dat er is. Naast een gat in de vloer liepen meerdere bezoekers gehoorschade op. Ik heb aangifte gedaan.”

Bom

Het verbaast Eijsvogel niet dat er zwaar vuurwerk in de discotheek was. ,,We kunnen moeilijk iedereen fouilleren. Dat duurt uren. Er wordt altijd wel iets naar binnen gesmokkeld”, weet de uitbater. Op het moment van de knal waren zo'n vijfhonderd bezoekers in de uitgaansgelegenheid aan de Dorpsstraat.

In het vervolg wordt strenger gefouilleerd, zegt een geschrokken Eijsvogel. ,,Nu is het vuurwerk, de volgende keer is het een mafkees met een bom. In Heerde gebeurt nooit wat, zegt men. Terreur kan ook hier voorkomen. Terroristen zoeken plekken op met veel mensen en waar je geen aanslag verwacht.”

Schade

De afsteker van het vuurwerk is in dezelfde nacht nog bij de kladden gegrepen, weet Eijsvogel. Nu worden getuigen gezocht om bewijsmateriaal te verzamelen. De politie wil vanwege het onderzoek niet meer kwijt dan dat er vuurwerk is afgestoken en dat er aangifte is gedaan van vernieling en mishandeling. De schade is ondertussen nog goed zichtbaar in Aesculaap. Eijsvogel: ,,Er moet nog een gespecialiseerd bedrijf komen om de vloer te repareren. Ik heb geen idee hoe hoog de schade is.”

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

Veluwe