Volledig scherm
© ANP XTRA

Man uit Wapenveld kraakte woning na rondleiding door makelaar

Voor het kraken van een woning in Diever is een 40-jarige man uit Wapenveld veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een week. 

Via de civiele rechter werd de woning in april 2018 ontruimd. De woning stond lange tijd te koop. De 40-jarige man stapte vorig jaar januari naar de makelaar en liet zich als potentiële koper door het huis leiden. Hij zag een dakraampje op een kier staan. Een paar dagen na de rondleiding drong de man via dat openstaande raampje de woning binnen. Hij woonde daar enkele maanden, samen met een vriend.

Het was ‘noodzakelijk wonen’, zei de kraker tegen de rechter. Hij had geen dak boven het hoofd en een drugsprobleem. De woning stond toch een poos leeg, redeneerde de man, en hij kon daar wel zolang ‘gratis wonen’. Aan de illegale bewoning kwam een einde toen de makelaar voor de deur stond met gegadigden voor de woning.

Enorme ravage

De eigenaar uit Noord-Holland liet het huis ontruimen en zag dat de krakers een enorme ravage hadden achtergelaten. Hij verhaalde de kosten op de ongewenste bewoners. De rechter wees een schadebedrag van 300 euro toe. De man uit Wapenveld hing nog een oude voorwaardelijke straf boven het hoofd. Die straf, een werkstraf van 30 dagen, moet hij nu ook uitvoeren.

Persoonlijke omstandigheden

De rechter hield in zijn straf rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man. Die heeft hulp gezocht voor zijn drugsprobleem en zijn leven schijnbaar gebeterd. De officier van justitie kon niet vertellen of de tweede kraker ook nog voor de rechter moet verschijnen. ,,Dit is mij onbekend”, zei de aanklager.

Veluwe