Volledig scherm
© Erna Lammers

Meeste sloten op Noord Veluwe zijn goed onderhouden

NOORD VELUWE - De sloten in het gebied van waterschap Vallei en Veluwe zijn grotendeels schoon. Bijna negentig procent van de ruim elfduizend perceeleigenaren heeft zijn werk goed gedaan.

Ruim tien procent van hen moet alsnog aan de slag. Deze 1125 eigenaren ontvangen een aanschrijving van het waterschap.

Dit blijkt uit cijfers over het slootonderhoud. Die volgen uit de jaarlijkse 'schouw' van zo'n 3200 kilometer sloot in het buitengebied. Deze slootcontroles vonden vorige week plaats.

Het waterschap controleert de sloten die niet goed zijn onderhouden eind deze maand opnieuw.

Wateroverlast
In en langs bijna alle sloten groeien planten zoals riet en gras. Planten en takken kunnen de aan- en afvoer van water belemmeren. "Een sloot die te ondiep is, stroomt niet goed door na bijvoorbeeld een hevige regenbui. Voor goed waterbeheer is het van groot belang dat alle sloten, hoe klein ook, goed onderhouden zijn. Mensen willen graag droge voeten houden en geen plassen water op het land'', licht Theo Brand van het waterschap toe.

Controle
Het waterschap is verantwoordelijk voor het onderhoud van hoofdwatergangen zoals weteringen en kanalen. Eigenaren van percelen langs sloten zijn vaak zelf verplicht het onderhoud uit te voeren, waarbij het waterschap een controlerende taak heeft.

Brand: "We vertrouwen er op dat het maaiwerk dat nog moet gebeuren, uiterlijk 27 november wordt uitgevoerd. Daarna vindt een tweede controle plaats. Wie dan zijn sloten nog niet op orde heeft, kan rekenen op een boete.''

Veluwe