Volledig scherm
Louter de agrarische ondernemers hebben het recht op teruggave van hun bijdrage voor het Ondernemersfonds Heerde. © Henri van der Beek

Meevaller voor Ondernemersfonds Heerde: alleen de boeren kunnen hun geld terugvragen

Het Ondernemersfonds Heerde (OFGH) kan de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. De gemeenteraad heeft de motie waarin iedere deelnemer het recht op teruggave van hun bijdrage moest krijgen ingetrokken. Dat mogen nu alleen de agrarische ondernemers nog.

Wethouder Wolbert Meijer en het bestuur van het OFGH kregen van alle kanten complimenten voor de bereikte oplossing. ,,Want we hadden wel een heel lastige motie gemaakt”, gaf Dianneke Landman (D66/GL) schuldbewust toe. Dat gebeurde in december 2018 onder druk van agrariërs, die tientallen tractoren voor het gemeentehuis parkeerden. Zij gaven aan niet mee te willen doen en eisten het recht op teruggave van hun bijdrage.

De raad reageerde daarop met een unaniem aangenomen motie waarin het recht op teruggave voor elke ondernemer werd gevraagd vanuit het principe ‘gelijke monniken, gelijke kappen’. Ook werd het college opgedragen te zorgen voor draagvlak voor het fonds.

Professioneler

Dat er draagvlak is, onderstreepte woordvoerder Wietze Venema namens de vier deelnemende ondernemersclubs (Ondernemersverenigingen Heerde en Wapenveld, de Ondernemerskring Heerde en het Bedrijvencontact Heerde). ,,In de dorpen Heerde en Wapenveld, zijn veel zaken met behulp van extra funding naar een hoger plan getild. Activiteiten kunnen soepeler en professioneler worden georganiseerd.”

Venema kon melden dat er voor 170.000 euro aan aanvragen is binnengekomen. Daarvan is 110.000 euro toegekend. Ook zijn er nog aanvragen in behandeling. Wethouder Meijer was blij de bereikte oplossing en met het intrekken van de motie door de raad. ,,We hebben goede gesprekken gevoerd. Agrariërs zijn niet tegen het fonds, maar doen liever niet mee. Met deze oplossing is er vrijheid voor het fonds en agrariërs kunnen hun eigen gang gaan.”

Veluwe