Jacco Schuurman ontbrak bij de huldiging. Burgemeester Koops hem daarop op zijn vakantieadres te bereiken.
Volledig scherm
PREMIUM
Jacco Schuurman ontbrak bij de huldiging. Burgemeester Koops hem daarop op zijn vakantieadres te bereiken. © Henri van der Beek

Met spoed lintjesregen bij brandweer, want garantie op onderscheiding verdwijnt

Twintig jaar vrijwilliger bij de brandweer? Dat is niet langer een garantie voor een koninklijke onderscheiding. Dus krijgen trouwe krachten van Veluwse korpsen met spoed nog een lintje. ,,Het is bijzonder dat deze onderscheiding naar de zijkant wordt geschoven.”

Onlangs dertien in Apeldoorn, gisteravond veertien in Heerde en binnenkort eenzelfde aantallen in andere Veluwse gemeenten. In brandweerkazernes vindt een heuse lintjesregen plaats. Waar bij reguliere bijeenkomsten eerder hoogstens een handvol onderscheidingen werden opgespeld, gaat het deze maanden met handenvol tegelijk. Allemaal op de borst van spuitgasten die zich al twintig jaar lang dag en nacht inzetten. 

  1. Zwolse huisarts zoekt naar verborgen coronadoden: ‘RIVM-cijfers zijn incompleet, maar die van ons ook’
    PREMIUM

    Zwolse huisarts zoekt naar verborgen coronado­den: ‘RI­VM-cij­fers zijn incompleet, maar die van ons ook’

    De Zwolse huisarts Marco Blanker zoekt uit hoeveel mensen er aan corona zijn overleden, zonder dat ze getest zijn. Deze doden worden niet vermeld in de RIVM-cijfers – waarin alleen positief geteste sterfgevallen voorkomen – en worden daarom ook wel de ‘verborgen coronadoden’ genoemd. Uit eerste onderzoek onder huisartsen bleek eerder al dat het om honderden patiënten gaat.

Veluwe