Volledig scherm
PREMIUM
Jacco Schuurman ontbrak bij de huldiging. Burgemeester Koops hem daarop op zijn vakantieadres te bereiken. © Henri van der Beek

Met spoed lintjesregen bij brandweer, want garantie op onderscheiding verdwijnt

Twintig jaar vrijwilliger bij de brandweer? Dat is niet langer een garantie voor een koninklijke onderscheiding. Dus krijgen trouwe krachten van Veluwse korpsen met spoed nog een lintje. ,,Het is bijzonder dat deze onderscheiding naar de zijkant wordt geschoven.”

Onlangs dertien in Apeldoorn, gisteravond veertien in Heerde en binnenkort eenzelfde aantallen in andere Veluwse gemeenten. In brandweerkazernes vindt een heuse lintjesregen plaats. Waar bij reguliere bijeenkomsten eerder hoogstens een handvol onderscheidingen werden opgespeld, gaat het deze maanden met handenvol tegelijk. Allemaal op de borst van spuitgasten die zich al twintig jaar lang dag en nacht inzetten. 

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe