Volledig scherm
© Vakfoto Van Der Beek

Minister Schultz van Haegen 'opent' hoogwatergeul Veessen-Wapenveld

videoVEESSEN - Met een druk op de knop heeft minister Melanie Schultz van Haegen de hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld 'geopend'. Het was de laatste keer dat zij als minister een project van Ruimte voor de Rivier opleverde. Nadat zij een van de kleppen van de inlaat opende, rolden kinderen van basisschool De IJsselvallei een blauw tapijt de geul in.

Hooivorken
Voorafgaand aan de officiële handeling was er een bijeenkomst in conferentiehotel De Nijensteen. Zowel de minister als dijkgraaf Tanja Klip van Waterschap Vallei en Veluwe spraken daar met veel omzichtigheid over de impact die het aanleggen van de hoogwatergeul de afgelopen tien jaar heeft gehad op de bewoners. "Tien jaar geleden werd ik hier met hooivorken ontvangen, nu met koffie en taart. Over ongeveer een half jaar wordt het gebied teruggegeven aan de bewoners en ik denk dat u daar aan toe bent", zei Schultz van Haegen. "De rust zal wederkeren."


Puur en rauw
Behalve ministers, burgemeesters en bouwers waren ook enkele bewoners uitgenodigd voor het ochtendprogramma. Bovendien werd een acte uit het toneelstuk Groene Rivier door bewoners opgevoerd. "Als ik bij mensen thuis kwam, deden ze meestal netjes tegen de minister, maar in dit theaterstuk zie je de emotie puur en rauw. Ik ga dan ook graag het gesprek aan met de bewoners. Daar sta ik helemaal voor open."

Achterblijvers
André Nooteboom sprak tenslotte als achtergebleven agrariër zijn bewondering uit voor de boeren die het gebied uit moesten. "Dat bood perspectief voor de achterblijvers."

Volledig scherm
© Vakfoto Van Der Beek

Veluwe