Volledig scherm
Jacqueline Koops-Scheele, voorgedragen als nieuwe burgemeester van Heerde. © Gemeente Heerde

Nieuwe burgemeester wil snel naar Heerde verhuizen: ‘Ik bel gelijk met de makelaar’

Jacqueline Koops-Scheele (48) wordt de nieuwe burgemeester van Heerde. De gemeenteraad heeft haar maandagavond unaniem voorgedragen. ,,Ik ben superblij!”

Koops-Scheele is lid van de ChristenUnie en was eerder wethouder in Amstelveen en de gemeente Stichtse Vecht. Haar voordracht werd gisteravond tijdens een extra raadsvergadering bekendgemaakt.

Ervaring

In totaal solliciteerden 44 personen op de baan van burgemeester van Heerde; 28 mannen en zestien vrouwen. Het werd dus de 48-jarige Koops-Scheele. ,,Ik ben superblij!”, zegt ze in een reactie tegen de Stentor. ,,Heerde is een groene gemeente, op de Veluwe, met veel gemeenschapszin. Mensen kijken naar elkaar om. Ik denk dat ik daar heel erg kan aarden.”

Koops-Scheele studeerde rechten in Leiden en was jarenlang advocaat, voordat ze in 2010 als wethouder in Amstelveen aan de slag ging. Die rol vervulde ze tot 2014. Een jaar later werd ze wethouder in de gemeente Stichtse Vecht, een functie die ze tot mei van dit jaar bekleedde.

Verhuizen

Ze staat te popelen om als burgemeester te beginnen en hoopt zo snel mogelijk met haar twee kinderen van 7 en 5 van Amstelveen naar Heerde te verhuizen. ,,Ik stap morgenvroeg (vandaag, red.) direct om half negen in de auto en rijd naar Heerde. In de tussentijd bel ik een makelaar. Ik ben een alleenstaande moeder en heb twee jonge kinderen die met me mee verhuizen. Het liefste wil ik voordat ik op 1 februari aan de slag ga een woning gevonden hebben, als het lukt. Desnoods ga ik eerst een tijdje huren, want ik wil liever niet dagelijks heen en weer reizen.”

Felicitatie

Koops-Scheele volgt waarnemend burgemeester Fred de Graaf op, die vorig jaar oktober de ambtsketen overnam van Inez Pijnenburg. De Graaf kent ze nog uit haar tijd als wethouder in Amstelveen, waar De Graaf destijds als waarnemend burgemeester aan het werk was. ,,Toen je na de verkiezingen niet terug kwam als wethouder, heb je in een gesprek je ambities met mij gedeeld. Ik wil je dan ook van harte feliciteren met deze voordracht”, zei De Graaf gisteravond tegen haar, terwijl ze via een live verbinding zichtbaar was in de raadzaal.

Koning

Nu de gemeenteraad Koops-Scheele heeft voorgedragen, gaat ze op gesprek bij de minister van Binnenlandse Zaken. Uiteindelijk moet ze officieel worden benoemd door de koning, al is dat slechts een formaliteit. 

Van de Randstad naar de Veluwe, van de grote stad naar een dorp. Het begin zal even wennen zijn? ,,Ik ben natuurlijk ook drie jaar wethouder geweest in Stichtse Vecht. Dat is een gemeente met één grote kern, Maarssen, en daarnaast elf kleine kernen. Die schaalgrootte ben ik gewend en heb ik als zeer prettig ervaren. Ik kan niet wachten om in Heerde aan de slag te gaan.”

  1. Johanna en Matthias Hutte uit Heerde laten huis en haard achter voor een tv-programma... ...dat na vier weken al stopt
    PREMIUM
    VIDEO

    Johanna en Matthias Hutte uit Heerde laten huis en haard achter voor een tv-programma... ...dat na vier weken al stopt

    Johanna en Matthias Hutte zegden allebei hun baan op en verkochten hun huis in Heerde. Samen met hun twee dochters zouden ze van Noord- naar Zuid-Amerika reizen voor het tv-programma Wereldreis op Wielen. Ze lieten huis en haard achter, maar na 800 kilometer trok Talpa de stekker uit het programma. Het stel maakte van de nood een deugd. Met hun eigen camper reizen ze nu door Zuid-Europa.

Veluwe