Orgelman Jan Koelewijn uit Heerde wordt Officier in de Orde van Oranje Nassau
Een imponerend vak, dat hem overal op de wereld bracht; orgelmaker en intoneur Jan Koelewijn (65) uit Heerde kreeg vrijdagavond een hoge koninklijke onderscheiding voor zijn werk voor de Nederlandse orgelwereld. Die eer viel hem te beurt vanwege ‘zijn uitzonderlijke verdiensten op nationaal en internationaal niveau voor het behoud van historische orgels’.
Delen per e-mail
‘Nou ben ik aan de beurt’, was de eerste gedachte van Jan Koelewijn toen hij vrijdagavond onder anderen loco-burgemeester Wolbert Meijer bij hem thuis naar binnen zag komen. In coronatijd was de overhandiging van de onderscheiding tot Officier in de Orde van Oranje Nassau in huiselijke kring. Dat hij een stropdas om moest doen, was een eerste aanwijzing. ,,Ik zei nog tegen mijn zoon: we kunnen toch gewoon eten?”
Koelewijns eerste aanrakingen met het orgel waren in zijn toenmalige woonplaats Bunschoten-Spakenburg, waar hij als klein jongetje na afloop van kerkdiensten graag even naar boven klom om bij het orgel te kijken. ,,Je bent 80 centimeter hoog, dan kijk je zo tegen de zijkanten van die toetsen aan. Ja, dat imponerende is er altijd wel geweest.”
Smaak aan het orgel
Op zijn 11de wist hij het zeker; hij zou orgelmaker worden. Koelewijn hield woord en werd een toonaangevende orgelmaker en intoneur in heel Nederland en ver daarbuiten. Dat woord ‘intoneur’ is niet hetzelfde als orgelstemmer, verduidelijkt hij graag. ,,Vergelijk het met kleding; het stemmen van het orgel is als het wassen van kleding. Maar je kunt kleding ook in elkaar zetten, patronen maken. Dát is intoneren. Het geeft smaak aan het orgel.”
Eerste lp was orgelmuziek
Zijn vak bracht hem de hele wereld over, tot Japan aan toe. En het bracht hem bij zijn eigen orgelidolen, bijvoorbeeld bij het orgel van de Oude Kerk in Amsterdam. ,,De allereerste lp die ik kocht van mijn eigen geld, 9 gulden 99, was van het orgel van die Oude Kerk. Als je daar later zelf aan mag werken, is dat toch wel heel bijzonder.”
Koelewijn heeft een ongelooflijke liefde voor het orgel. Dat niet wil zeggen dat zijn hele huis volstaat met orgels (,,Ik denk niet dat mijn vrouw dat zou waarderen’’) of dat hij alleen maar over orgels kan praten. ,,Dat moet je niet doen, je moet ook in contact blijven met de gewone wereld. Dat je niet alleen maar als een zombie met orgels bezig bent.”
Tuba
Ook een liefhebberij; de tuba, die speelt hij bij muziekvereniging CMH in Hattem. ,,Ik ben ook organist, maar ik voel me meer een blazer. Mijn buurman zegt ook altijd: ‘Als ik jou orgel hoor spelen, hoor ik toch dat je een blazer bent’. Dat klopt wel, denk ik.”
Blazer
Zijn ervaring met de tuba kan Koelewijn gebruiken bij zijn werk als organist, orgelmaker en intoneur. ,,Kijk, orgelpijpen worden met de mond aangeblazen. Als een orgelpijp nieuw is, ga je de toon erin maken, net als met ieder ander blaasinstrument. Dan ‘spreek’ je een instrument aan, dan is het wel een voordeel dat ik een blazer.”
Nog drie dagen per week is hij actief voor orgelmakerij Reil in Heerde. Met de koninklijke onderscheiding op zak is hij niet van plan af te bouwen en achter de geraniums te gaan zitten. ,,Mijn vrouw heeft ook een hekel aan geraniums.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Minder woninginbraken en zakkenrollers door pandemie, meer cybercrime: hoe zit dat in jouw gemeente?
De coronapandemie heeft gezorgd voor minder woninginbraken en zakkenrollers, maar voor meer cybercrime. Dat blijkt uit jaarcijfers van de politie die vandaag bekend zijn gemaakt. -
PREMIUM
Heeft het virus vrij spel in de Biblebelt? ‘Wij lopen niet klakkeloos achter de meute aan’
De meeste Nederlanders halen de prik tegen corona liever vandaag dan morgen. Op de Biblebelt denken veel gelovigen daar anders over. Zij leggen hun lot liever in handen van God, op wie zij vertrouwen. Nergens is de vaccinatiegraad zo laag als in deze strook van christelijke gemeenten. Heeft het virus hier straks vrij spel? -
PREMIUM
Zorgen in Heerde over bomenkap bij Pluizenmeertje: Gaat een idyllisch plekje verloren?
Wie in de buurt van het Pluizenmeer bij Heerde wandelt, zal het ongetwijfeld opvallen: veel bomen hebben een gele streep. Die markering betekent wat wordt gevreesd, de bomen rondom het schilderachtige vennetje worden gekapt. PvdA-politicus en natuurliefhebber Bram Horst maakt zich grote zorgen. Gaat er een uniek plekje verloren? -
PREMIUM
Oosten krijgt miljoenen minder Europees geld dan andere landsdelen: hoe erg is dat?
ARNHEM - Hoe kan het dat Oost-Nederland bij de verdeling van Europees geld opnieuw aan het kortste eind heeft getrokken? Dat wilden diverse Statenleden onlangs weten van het Gelders provinciebestuur. Een reactie is nu binnen. Vier vragen en antwoorden. -
PREMIUMvideo
Wat gebeurt er allemaal als het écht -23 wordt?
Het kan vandaag - of morgenochtend ergens in deze regio weleens -23 graden worden, vertelde weervrouw Diana Woei van Weerplaza deze week. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal als het echt zó koud wordt?
-
KAART | Zwartewaterland blijft maar donkerrood, alleen in Flevoland daling coronabesmettingen
In totaal 319 mensen zijn het afgelopen etmaal positief getest op het coronavirus in de drie veiligheidsregio’s Flevoland, IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland. Dat zijn er 24 meer dan een dag eerder. De gemeente Zwartewaterland is wederom de negatieve uitschieter op de kaart. -
PREMIUM
Stephan Nienhuis is wethouder in Heerde na rondje van raadsleden door ‘stemstraat’
Hoe regel je in coronatijd toch een door de wet vereiste schriftelijke stemming bij de benoeming van een wethouder? Die vraag deed zich voor in Heerde waar het CDA haar gemeenteraadslid Stephan Nienhuis (41) voor droeg als opvolger van de per 1 februari gestopte wethouder Jan Berkhoff. -
PREMIUMvideo
Onstuimig weer zorgt voor omgewaaide bomen en schade in Oost-Nederland
Het heeft vannacht hard gewaaid en geregend in onze regio. Het onstuimige weer zorgde op verschillende plekken voor omgewaaide bomen en stormschade.