Overstekende zwijnen op de Groteweg in Wapenveld: dat gaat maar net goed

VIDEOWilde zwijnen blijven de gemoederen bezig houden op de Veluwe. Zo ook in Wapenveld, waar ze steeds vaker gesignaleerd worden op de doorgaande Groteweg. En waar ze rustig een bezoekje brengen aan het net herstelde Stationspark.

Dennis Vosselman uit Wapenveld werd begin deze week bij het krieken van de ochtend, op weg naar zijn werk, geconfronteerd met een zestal zwijnen op de Groteweg. ,,Ze liepen ter hoogte van Landgoed Winfried en daar kunnen ze geen kant op’’, weet hij. ,,Aan beide zijden van de weg is een omheining. Door langzaam te rijden heb ik ze met de auto voortgedreven tot ze aan het einde van de afrastering in de bossen bij Groot Stokkert konden verdwijnen.’’ 

Op de video die hij al rijdend maakte, is te zien dat één van de dieren keihard tegen de afrastering aan springt om een heenkomen te zoeken. Als dat niet lukt, steken ze de Groteweg over. ,,Gelukkig kwam er geen verkeer vanuit Heerde en liep het allemaal goed af’’, zag Vosselman.

Piepende banden

Gerrit Marissen woont aan de rand van het Stationspark in Wapenveld en hoort met enige regelmatig piepende banden op de Groteweg: automobilisten die op de rem trappen voor overstekend wild. ,,Het Stationspark was net weer hersteld, maar regelmatig steken groepen van vijftien tot twintig zwijnen de Groteweg over. Ze zijn weer begonnen met het omwoelen van het Stationspark, op zoek naar voedsel. Gelukkig zijn er nog steeds geen ongelukken gebeurd, maar ik vraag me af hoe lang dat nog goed gaat’’, aldus Marissen. 

Verhaal gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Zes zwijnen zoeken een veilig heenkomen op de Groteweg in Wapenveld. © Dennis Vosselman

Op 15 juni wordt in het Stationspark voor de dertigste keer het Zomerfeest gehouden. Dan staat het park bomvol handel in combinatie met allerlei activiteiten. Organisator Aad Eilander kent de actuele staat van het grasveld nog niet. ,,Na Koningsdag ben ik er niet meer geweest. Maar we gaan zeker poolshoogte nemen en de vinger aan de pols houden’’, meldt hij.

Veluwe