Een chinook haalt water bij het Heerderstrand. De golven die daarbij ontstaan, zouden een belemmering kunnen vormen voor zonnepanelen op het water.
Volledig scherm
Een chinook haalt water bij het Heerderstrand. De golven die daarbij ontstaan, zouden een belemmering kunnen vormen voor zonnepanelen op het water. © archief Annerieke van der Krift

Politiek Heerde wil geen zonnepanelen op Heerderstrand: ‘Zet ze maar op het IJsselmeer’

,,Laat ze de de toiletten maar schoon houden. Een zonnepark aanleggen past niet bij de corebusiness van Leisurelands.’’ Zo keerde Gea Hardam (VVD) tegen zich tegen de plannen van de beheerder van het Heerderstrand om een zonnepark op het water te realiseren. Een overgrote meerderheid van de raad liet het plan vervolgens kopje onder gaan: Leisurelands hoeft het initiatief niet nader uit te werken.

Wethouder Wolbert Meijer ondernam nog een voorzichtige poging om de leden van de commissie Ruimte op andere gedachten te brengen. Hij verwees naar het innoverende karakter van het plan. Zonnepanelen op het water; dergelijke initiatieven zouden ook in de Zonneladder van het Rijk omarmd worden. Volgens Meijer zou het onderzoek dat Leisurelands wil ondersteund worden door de Universiteit Wageningen en een consortium van bedrijven. 

Quote

Belemme­rend voor recreatie en ook nog eens levensge­vaar­lijk

Raadslid Bram Horst (PvdA)

De CU/SGP en D66/GL waren er nog wel voor te porren om het idee nader uit te werken,maar de meerderheid van de raad had geen boodschap aan het pleidooi van de wethouder. Voor hen kan Leisurelands zich de moeite van een nader onderzoek besparen. ,,Het is belemmerend voor recreatie en ook nog eens levensgevaarlijk. Als jongen zwom ik zelf al naar de overkant. Wat gaat er niet gebeuren als daar panelen komen? Zet ze maar op het IJsselmeer’’, aldus Bram Horst (PvdA). Geraldine Kwekkeboom (D66/GL) vroeg aandacht voor het gebruik van het Heerderstrand bij bestrijding van natuurbranden: ,,De golven die de Chinook helikopters veroorzaken als ze hun waterzakken vullen, zijn hevig.’’ 

Waar dan wel?

Net als bij de plannen voor een zonnepark aan de Griftdijk, wreekt zich ook hier het feit dat Heerde nog geen kaders heeft gesteld waarbinnen zonneparken een plaats kunnen krijgen. Verschillende raadsleden drongen aan op helderheid op dit punt, waarbij Jurriën Berghorst (CDA) een pleidooi hield om een inventarisatie te maken van de locaties waar het wel kan. ,,Als we dit op het Heerderstrand toestaan, is het einde zoek. Dan scheppen we een precedent’’, vond Horst. Hij suggereerde nog om te onderzoeken of er op de parkeerplaats plek is voor zonnepanelen. Maar daar heeft Leisurelands onlangs bomen aangeplant, aldus wethouder Meijer. Hij concludeerde dat de commissie helder is in haar mening, maar vond wel dat ze erg snel was met de conclusie om het plan geen kans te geven.

Veluwe