Volledig scherm
PREMIUM
Lammert Niesing met zijn kudde. © Henri van der Beek

Schaapsherder Heerde geschrokken na incident: ‘Mensen, hou je hond onder controle‘

Het liep goed af, maar de schrik was groot. Zowel bij schaapsherder Lammert Niesing als bij de vrouw die dinsdag met een stuk of acht honden aan een rondje over heidegebied Renderklippen bij Heerde zou beginnen. De loslopende honden kwamen in de kudde terecht, die vervolgens op hol sloeg. 

,,Hoogdrachtige schapen lagen op de rug, en mijn pup van drie maanden werd bijna vertrapt", zegt de herder van de schaapskudde Epe-Heerde. Het incident bracht hem ertoe om op Twitter een oproep te doen aan hondenbezitters. ,,Het is hier een losloopgebied, maar honden mogen geen onrust veroorzaken en moeten wel onder appèl staan. Ze kunnen niet alleen stress veroorzaken bij de schaapskudde maar ze kunnen ook wild verontrusten, dat op de hei ligt."

  1. Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’
    PREMIUM

    Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’

    Zo’n honderd jaar geleden streken de eerste kampeerders neer op de Veluwe. Campings bestonden in die tijd nog niet, dus werd de tent - of wat daarvoor moest doorgaan - opgezet in een willekeurig stuk bos of op het land van een welwillende boer. ,,Je kunt de Veluwe gerust de bakermat van het kamperen in Nederland noemen’’, zegt Hans Buiter, verenigingshistoricus van de ANWB.

Veluwe