Volledig scherm
De schors van een fijnspar is aangetast door de letterzetter, een schorskever. De fijnsparren gaan uiteindelijk dood door de kever. © Hanne Koops

Schorskever veroorzaakt enorme kaalslag van fijnsparren in bossen bij Heerde

De schorskever slaat toe in de bossen bij Heerde. Het gevolg is dat fijnsparren afsterven. In de komende weken worden meerdere percelen compleet geruimd.

De fijnsparren staan bij de Ossenberg en in de omgeving van de Elburgerweg. De bomen in deze gebieden zijn zo erg aangetast dat hele percelen volledig gekapt moeten worden. Het gaat om gebieden die ongeveer 1 hectare groot zijn, meldt de gemeente Heerde. Dat is omgerekend zo’n twee voetbalvelden. ,,In totaal gaat het om enkele hectares’’, aldus een gemeentewoordvoerder.

Droge zomers

Door twee droge zomers op rij zijn de bomen verzwakt. Daardoor krijgen de schorskevers vrij spel. De mannetjeskever boort een gaatje onder de schors, waar hij het vrouwtje doorheen lokt en zij zet vervolgens eitjes af. Door het graven onder de schors sterven de bomen af.

In de bossen wordt ook een aantal lariksen gekapt. Deze bomen hebben minder te lijden van de schorskever. Om verdere verspreiding te voorkomen, worden aangetaste lariksen en bomen ernaast gekapt. Dit gebeurt niet met complete percelen tegelijk.

Herplant

Voor de gekapte bomen worden geen nieuwe exemplaren geplant. Heerde laat aan de natuur over waar en wanneer nieuwe bomen groeien. Dat wordt ‘natuurlijke verjonging’ genoemd.

Veluwe