Volledig scherm
Het Sprengen College in Wapenveld. © Henri van der Beek

Sprengen College moet miljoen euro terugbetalen aan Rijk

Het Sprengen College in Wapenveld moet ruim een miljoen euro terugbetalen aan het Ministerie van Onderwijs. De Onderwijsinspectie heeft geconstateerd dat er in 2014 en 2015 fouten zijn gemaakt in de administratie van de school. 

Er zouden voor die periode meer leerlingen in het basisregister Onderwijs geregistreerd staan dan waar onderwijs aan gegeven werd.

De oorspronkelijke terugvordering van 1,8 miljoen euro is verlaagd nadat de school bezwaar heeft gemaakt. De Onderwijsinspectie eist nu 1,15 miljoen euro. ,,Het is nu aan de school of ze akkoord gaan met dit bedrag of dat er beroep wordt aangetekend”, zegt Daan Jansen, woordvoerder van de Onderwijsinspectie. De Raad van Toezicht van het Sprengen College zal hierover later deze maand een beslissing nemen.

Doelgroep

De school voor kinderen met gedragsproblemen verzorgt onderwijs voor leerlingen uit de wijde regio, waaronder Dronten, Kampen, Hoogeveen, Meppel, Zwolle, Apeldoorn en Deventer. Volgens de school voor voortgezet speciaal onderwijs is de administratie in die jaren niet goed op orde geweest omdat de school de hulp aan de speciale doelgroep - met grote afstand tot het onderwijs - voorop heeft gesteld.

Als de school het geld moet gaan betalen, zou dat kunnen betekenen dat er minder geld beschikbaar is voor bijvoorbeeld een extra orthopedagoog of coach. Volgens schooldirecteur Eppie Klein zal het onderwijs aan de leerlingen er niet direct onder leiden. ,,Daar is immers de financiering voor gegarandeerd in het huidige stelsel.”

  1. Justitie: verdachten uit Apeldoorn, Heerde en Nunspeet moeten járen cel in voor brandstichting Almelo

    Justitie: verdachten uit Apeldoorn, Heerde en Nunspeet moeten járen cel in voor brandstich­ting Almelo

    Brandstichting in een woning in Almelo laat twee jaar na dato nog altijd diepe sporen na bij het slachtoffer. “Dit heeft mij gebroken”, zei de vrouw in haar slachtofferverklaring. Volgens het Openbaar Ministerie is er sprake van een poging tot moord. Datzelfde geldt voor brandstichting aan de Palestrinastraat in hetzelfde jaar. Het eist gevangenisstraffen van 8 tot 16 jaar tegen de verdachten uit Heerde, Apeldoorn en Nunspeet.

Veluwe