Volledig scherm

Streep door Sail Apeldoorns Kanaal

WAPENVELD - Er komt dit jaar geen Sail Apeldoorns Kanaal in combinatie met Hassailt 2017. Een zandbank vlak voor de Hezenbergersluis die de afgelopen jaren is ontstaan, is de boosdoener.

Daardoor is de Hezenbergersluis onbereikbaar voor de historische binnenvaartschepen en kan er niet opgeschud worden voor een tocht naar Wapenveld. Na het onlangs genomen besluit om de kanaalbruggen niet te verhogen, is dit opnieuw een domper voor Wapenveld. ,,Erg spijtig. Met dit soort evenementen kun je het Apeldoorns Kanaal namelijk geweldig promoten”, aldus een teleurgestelde Roel Docter namens de Stichting Recreatie Wapenveld (SRW). Deze stichting wil samen met de Stichting Apeldoorns Kanaal graag een herhaling van het succesvolle evenement.

Elke vijf jaar wordt de Hassailt gehouden, dit jaar van 27 tot en met 30 juli. Bijna tweehonderd historische binnenvaartschepen zetten dan koers naar de Overijsselse Hanzestad. In 2012 brachten zo’n dertig schepen vooraf een bezoek aan het Apeldoorns Kanaal en meerden af voor de Kloosterbrug in Wapenveld. Dat trok duizenden bezoekers. Zalmschouwen en sloepen voeren toen door naar het centrum van Wapenveld en voerden allerlei producten aan voor een beurtmarkt. De organisaties waren al met elkaar in overleg voor een herhaling. Nu gooit de Hezenbergersluis roet in het eten. Voor de sluis is namelijk een fikse zandbank ontstaan door uitspoeling vanuit de Grift. Bij laag water staan er slechts enkele tientallen centimeters water, veel te weinig voor de binnenvaartschepen.

Het Waterschap Vallei en Veluwe laat weten dat het niet van plan is om op korte termijn de zandbank aan te pakken. Een beslissing om er langs te varen, wordt aan de organisatie overgelaten. Die vindt het risico echter te groot.

Veluwe