Volledig scherm
© stock.xchng

Toch onderzoek op kruispunt in Heerde

HEERDE - Hoewel het college van Heerde niet de noodzaak ziet maatregelen te nemen bij de omstreden oversteek op de Brinklaan, onderzoeken burgemeester en wethouders toch wat een proef met verkeerslichten kost.

Het college van Heerde gaat op verzoek van de politiek uitzoeken wat een proef met verkeerslichten bij het drukke kruispunt bij het Gezondheidscentrum kost. Ook komt er een overleg met busvervoerder Syntus over het instellen van een 30 kilometerzone.

Drukste oversteek
Politiek Heerde vindt dat de verkeerssituatie bij het Heerder gezondheidscentrum schreeuwt om een oplossing. Fietsers, voetgangers en automobilisten: niemand lijkt goed te weten waar hij aan toe is op de drukste oversteek in het dorp. En dus moet het college aan de slag. Vorige maand nog gaf verantwoordelijk wethouder Gerrit van Dijk aan dat het college het treffen van maatregelen op dit kruispunt niet noodzakelijk vindt. ,,Op basis van onderzoek zijn maatregelen niet nodig. Bovendien bevestigt de praktijk dat er nog nooit iets is gebeurd", aldus wethouder Gerrit van Dijk. Het college zegt bovendien dat deskundigen van Veilig Verkeer Nederland (VVN) de situatie als niet gevaarlijk beoordelen. Maar dat wordt bestreden door projectleider Astrid van der Windt van VVN. ,,Wij hebben als VVN niet een verkeerskundig onderzoek aangevraagd omdat we vinden dat het kruispunt veilig is. De situatie is namelijk zeer onoverzichtelijk. We hebben de gemeente geadviseerd het fietspad langs de Jumbo voor het Gezondheidscentrum haaks te laten afbuigen. Hiermee haal je bij de fietsers de snelheid er uit. Het is een goedkope oplossing. Maar het college heeft er niets meegedaan'', zegt Van der Windt.

Zoveel prikkels
VVN ziet overigens niet veel in het plaatsen van verkeerslichten. ,,Er zijn al zoveel prikkels, veel elementen die relatief dicht op elkaar staan in dit gebied. Zo'n verkeerslicht is weer een extra element.'' Van der Windt ziet veel meer in een aanpassing van het fietspad. ,,De beste oplossing is het fietspad vanaf de Wilhelminalaan doortrekken naar de Brinklaan, langs De Klok. Dan ben je gelijk af van de onoverzichtelijke situatie bij de Jumbo. Volgens de gemeente is daarvoor te weinig ruimte maar daarover verschillen wij van mening.'' Volgens wethouder Van Dijk is een fietspad aan de overzijde te kostbaar. En van de proef met een verkeerslicht verwacht hij niet zoveel. ,,Plaats je zo'n installatie dan heb je kans dat er extra gevaar ontstaat als voetgangers door rood de weg oplopen.'' Overleg met Syntus over het instellen van een 30 kilometerzone acht de wethouder kansrijk. ,,Normaal gesproken wil Syntus niet met streekbussen door een 30 kilometerzone. Maar er wordt op dit punt toch niet hard gereden, de vaart is er al uit ter hoogte van de oversteek.''

Veluwe