Volledig scherm
De gemeenteraad van Heerde zet een streep door de forse verhoging voor de prijs van een parkeerkaart voor gehandicapten. © Henri van der Beek

Van duurste naar bijna goedkoopste: Heerde zet streep door fors duurdere parkeerkaart voor gehandicapten

De prijs van een parkeerkaart voor gehandicapten wordt fors lager in Heerde. De prijs voor een speciaal plekje dicht bij huis, werk of andere voorzieningen kost volgend jaar 63,43 euro. Dankzij ingrijpen door de gemeenteraad.

Alle partijen floten wethouder Wolbert Meijer maandagavond terug. Zij vinden de geplande verhoging van 177 naar 235 euro ‘onacceptabel’. Die prijsstijging is volgens burgemeester en wethouders nodig om de gestegen kosten van de keuringsarts en ambtenaren voor een aanvraag te dekken.

Exorbitante verhoging

,,De verhoging rijst de pan uit. Bizar!", deelde Dianneke Landman (D66/GroenLinks) de mening van de gemeenteraad. ,,De stapeling van kosten met als resultaat deze exorbitante verhoging voor deze groep kwetsbare inwoners kunnen wij niet meer aanzien.” Op initiatief van haar partij besluit de gemeenteraad unaniem om het tarief niet met 58 euro te verhogen, maar met ruim 100 euro te verlagen: tot 63,43 euro. 

Quote

De stapeling van kosten met als resultaat deze exorbitan­te verhoging kunnen wij niet meer aanzien

Dianneke Landman, D66/GroenLinks Heerde

Jaarlijks loopt de gemeente hierdoor 8.000 euro aan inkomsten mis. Dat moet uit eigen zak betaald worden, vindt de politiek. Ook is vastgelegd dat de prijs van de kaart alleen nog op basis van de inflatie mag stijgen. Dan gaat het om enkele euro's in plaats van enkele tientjes.

Gratis

Het gevolg is dat Heerde niet de duurste gemeente op de Noord-Veluwe wordt, maar een van de goedkoopste. De kaart is in Nunspeet gratis, kost in Epe vijf tientjes en in Elburg en Epe rond de 180 euro.

Koploper wordt de gemeente Oldebroek. De kaart kost volgend jaar 234 euro, dat is 78 euro duurder dan nu. De gemeenteraad ging vorige week zonder discussie akkoord. De verhoging is volgens Oldebroek nodig, omdat het tekorten heeft op Sociale Zaken en in het verleden niet alle kosten in rekening zijn gebracht.

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe