Volledig scherm
PREMIUM
Kamerleden stellen de minister van Medische Zorg vragen over het mogelijk verdwijnen van gemeentelijke collectieve zorgverzekeringen voor minima. © Thinkstock

Veluwse gemeenten luiden alarmbel over verdwijnen goedkope zorgverzekering: ‘Zorgmijding, armoede en hogere schulden zijn het gevolg’

Inwoners met een laag inkomen dreigen in financiële problemen te komen door het verdwijnen van de gemeentepolis. Daarvoor waarschuwen wethouders in de gemeente Heerde, Hattem, Epe en Brummen. Zij vinden in een brandbrief aan het Rijk dat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) en staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) moeten ingrijpen. 

De gemeentepolis is een voordelige, aanvullende zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen. Zij sluiten die af via de gemeente. Het voordeel is enkele tientjes per maand. Maar verzekeraar Menzis kan de gemeentepolis in deze, en een tal van andere gemeenten zoals Apeldoorn en Oldebroek, niet rendabel aanbieden. Daarom zijn de contracten opgezegd. Van de gemeenten die aan de bel trekken, stopt de gemeentepolis eind dit jaar in Epe en Brummen. Heerde en Hattem hebben nog twaalf maanden respijt.

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe