Kamerleden stellen de minister van Medische Zorg vragen over het mogelijk verdwijnen van gemeentelijke collectieve zorgverzekeringen voor minima.
Volledig scherm
PREMIUM
Kamerleden stellen de minister van Medische Zorg vragen over het mogelijk verdwijnen van gemeentelijke collectieve zorgverzekeringen voor minima. © Thinkstock

Veluwse gemeenten luiden alarmbel over verdwijnen goedkope zorgverzekering: ‘Zorgmijding, armoede en hogere schulden zijn het gevolg’

Inwoners met een laag inkomen dreigen in financiële problemen te komen door het verdwijnen van de gemeentepolis. Daarvoor waarschuwen wethouders in de gemeente Heerde, Hattem, Epe en Brummen. Zij vinden in een brandbrief aan het Rijk dat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) en staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) moeten ingrijpen. 

De gemeentepolis is een voordelige, aanvullende zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen. Zij sluiten die af via de gemeente. Het voordeel is enkele tientjes per maand. Maar verzekeraar Menzis kan de gemeentepolis in deze, en een tal van andere gemeenten zoals Apeldoorn en Oldebroek, niet rendabel aanbieden. Daarom zijn de contracten opgezegd. Van de gemeenten die aan de bel trekken, stopt de gemeentepolis eind dit jaar in Epe en Brummen. Heerde en Hattem hebben nog twaalf maanden respijt.

Veluwe