Volledig scherm
Om het Apeldoorns kanaal bevaarbaar te maken moest in 2014 een in de Tweede Wereldoorlog neergestorte bommenwerper worden opgegraven. © Henri van der Beek

Wapenveld zet bevaarbaar kanaal weer op de agenda

Met een brief aan de de provinciale politieke partijen vraagt Wapenveld weer aandacht voor het bevaarbaar maken van het Apeldoorns kanaal. Daarmee zou het vertrouwen in de politiek hersteld kunnen worden, schrijven de voorzitters van drie belangenclubs.

De brief is maandag 1 oktober verstuurd en heeft als titel 'Herstel van vertrouwen rond Apeldoorns kanaal'. Want dat vertrouwen in de provinciale politiek kreeg een behoorlijke knauw in Wapenveld, toen vorig jaar duidelijk werd dat er een streep ging door het bevaarbaar maken van het Apeldoorns kanaal.

Wapenveld maakt zich daar al sinds 2003 hard voor. In 2011 werd de ambitie om het kanaal tussen Hattem en Wapenveld bevaarbaar te maken zelfs vastgelegd en vanaf 2013 werd er ook uitvoering aan gegeven. De verbazing in Wapenveld was vorig jaar dan ook groot, toen ineens een einde kwam aan de plannen.

Verkiezingen

De voorzitters van Stichting Recreatie Wapenveld (Roel Docter), Dorpsraad Wapenveld (Johan Horst) en Ondernemersvereniging Wapenveld (Patrick Rosmolen) roepen de provinciale politieke partijen nu op om het onderwerp 'Varen naar Wapenveld' op te nemen in hun verkiezingsprogramma's. Want, zeggen ze: 'Zo ga je niet met burgers en maatschappelijke organisaties om!' 

In maart 2019 zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. 'Aan u nu de kans om dat geschonden vertrouwen te herstellen bij de samenstelling van uw verkiezingsporgramma's', schrijven de drie voorzitters aan de politieke partijen.

 1. Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’
  PREMIUM

  Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’

  Zo’n honderd jaar geleden streken de eerste kampeerders neer op de Veluwe. Campings bestonden in die tijd nog niet, dus werd de tent - of wat daarvoor moest doorgaan - opgezet in een willekeurig stuk bos of op het land van een welwillende boer. ,,Je kunt de Veluwe gerust de bakermat van het kamperen in Nederland noemen’’, zegt Hans Buiter, verenigingshistoricus van de ANWB.
 1. Nieuwe ‘boerenpartij’ kansrijk? ‘Misschien moeten ze Bennie Jolink bellen’
  PREMIUM
  poll

  Nieuwe ‘boerenpar­tij’ kansrijk? ‘Misschien moeten ze Bennie Jolink bellen’

  Veertig jaar na het ter ziele gaan van de Boerenpartij in de landelijke politiek krijgt Nederland een nieuwe partij die zich specifiek richt op boeren. Dat is tenminste de wens van Deventenaar Caroline van der Plas (52) die met haar nieuwe BoerBurgerBeweging mee wil doen aan de komende Tweede Kamerverkiezingen. Maar heeft dit nieuwe initiatief kans van slagen? Politicoloog en historicus Koen Vossen heeft er een hard hoofd in: ,,Misschien moeten ze Bennie Jolink even bellen.”
 2. Hoe bepaalt de notaris of iemand nog kan beslissen naar wie zijn erfenis toe gaat?
  PREMIUM
  video

  Hoe bepaalt de notaris of iemand nog kan beslissen naar wie zijn erfenis toe gaat?

  Nog nooit stelden zoveel mensen een testament op. Vooral ouderen staan massaal op de stoep van de notaris. En daarmee roept het de vraag op: kunnen ouderen met gebreken nog zelf beslissen over de erfenis? Notaris en poortwachter Eric Feijen uit Heerde schetst de moeilijkheid bij de laatste wil: ,,Ik had eens iemand waar weinig mee aan de hand leek, maar die na afloop ineens zei: ‘Dag dominee!”

Veluwe